На Віниччині добровольці зібрались на "толоку" та полагодили міст

Новини Вінниці / На Віниччині добровольці зібрались на "толоку" та полагодили міст

На Вінниччині мешканці полагодили міст, який з‘єднує центр села з його околицею. В «толоці» взяли участь дев‘ятеро чоловіків із села Гущинці, що у Вінницькій області.

На Вінниччині мешканці полагодили міст, який з‘єднує центр села з  його околицею. В «толоці» взяли участь дев‘ятеро чоловіків із села Гущинці, що у Вінницькій області.

Про це повідомляють офіційні джерела

«Сьогоднішній день вразив приємною новиною. Мешканці с.Гущинці Валерій Довгалюк, Тарас Довгалюк, Володимир Довгалюк Володимир, Василь Липовий, Ігор Осачук, Олександрр Ложка Олександр, Андрій Білаш та Сергій Шевчук проявили ініціативу і просто стали та полагодили міст, що з’єднує Гущинці з «Кучерами». Доски порізав Володимир Ольховий», - йдеться на сторінці спільноти Іванівська ОТГ у FB.

Селянам дякують за таку ініціативу та просять цінувати працю інших.

Зазначимо, що історія виникнення топоніма «Кучері» доволі цікава. Ще на початку 19 ст в селі було зведено палац княгині Любові Абамелікової. Жінка жила в Петербурзі та Парижі, а от власність мала саме на Вінниччині. Їй належало три чверті земель сільськогосподарського призначення громади. Крім землі у пані у Гущинцях була літня резиденція - палац на два поверхи.

Біля палацу, як і годиться - парк. Також на території маєтку була церква, млин, школа та лікарня. Невідомо чому, але якось добра, а, можливо, вдячна княгиня подарувала лікарню та прилеглу до неї територію своєму кучеру. З часом той наділ назвали «Кучері».

Так виглядає палац сьогодні

У період революції розлючені селяни пограбували  палац, храм та лікарню. Нині в Кучерях знаходиться оздоровчий комплес «Білий Камінь».

Інтер‘єр оздоровчого комплексу "Білий камінь"

Марина Карабай

3 лютого, 2020