На Вінницькій митниці на гарячому затримано кількох високопосадовців (ФОТО)

Новини Вінниці / На Вінницькій митниці на гарячому затримано кількох високопосадовців (ФОТО)

Силовики заявляють про викриття у Вінниці схеми, за якою вимагали хабарі за безперешкодне розмитнення автівок. Кількох вінницьких митників наразі затримано на гарячому. По іншим питання затримання або вирішуються, або відкладені, оскільки безпосередньо посадовець гроші нібито і не брав, хоча, за матеріалами справи, посередником виступав його близький родич. Так чи інакше, а Вінницьку митницю 15 липня серйозно «потрусили».

Силовики заявляють про викриття у Вінниці схеми, за якою вимагали хабарі за безперешкодне розмитнення автівок. Кількох вінницьких митників наразі затримано на гарячому. По іншим питання затримання або вирішуються, або відкладено, оскільки безпосередньо високопосадовець гроші нібито і не брав, хоча, за матеріалами справи, посередником виступав його близький родич. Так чи інакше, а Вінницьку митницю 15 липня серйозно «потрусили».  

Як повідомляють у департаменті захисту економіки Нацполіції, у межах кримінального провадження оперативники місцевого управління і слідчі теруправління ДБР під процесуальним керівництвом військової прокуратури Вінницького гарнізону задокументували корупційну схему розмитнення транспортних засобів.

Було встановлено, що до злочинної схеми причетні начальник одного з митних постів та інші митники. За кожну виставлену митну декларацію суб’єкти господарювання повинні були сплачувати 500 гривень хабаря.

Оскільки оперативники давно «спостерігали» за роботою вінницьких митників, то задокументували близько 25 фактів одержання начальником митного посту через брокерів винагороди на загальну суму майже 300 тисяч гривень. За ці гроші нібито він допомагав у безперешкодному розмитнення транспортних засобів.

Під час одержання чергового «траншу» 15 липня правоохоронці затримали начальника митного посту та його підлеглого. Правоохоронці вилучили 95,7 тисяч гривень, одержаних у якості неправомірної вигоди.

Кримінальне провадження відкрито за ч. 3 ст. 368 КК України. Проводяться півтора десятка обшуків за місцем проживання та служби фігурантів. Начальник митного посту та підлеглий затримані в порядку ст. 208 КПК України. Вирішується питання щодо затримання старшого державного інспектора відділу митного оформлення митного посту та митного брокера, через якого здійснювалася передача грошей.

Наскільки відомо NaПарижі з власних джерел у компетентних органах, мова йде саме про митний пост «Вінниця-центральний», а по справі проходить ще й заступник начальника Вінницької митниці ДФС.

Офіційно в релізі про це не йдеться, але правоохоронці зафіксували передачу 100 тис. грн. сину заступника начальника митниці. У силовиків є підозра, що його використовували як посередника, і гроші адресувалися батькові.

Можна лише здогадуватися про подальші події. Зважаючи, що скандал з вимаганням та отримання неправомірної вигоди стане гучним, кадрові рішення не забаряться.  

Фото ДЗЕ НП