На Вінниччину з півдня мігрують шакали

Новини Вінниці / На Вінниччину з півдня мігрують шакали

У лісах Тульчинського та Могилів-Подільського районів Вінниччини завелись шакали. Як повідомляють в обласному управлінні лісового та мисливського господарства, торік наприкінці літа хижака цього виду помітили поблизу Тульчина.

У лісах Тульчинського та Могилів-Подільського районів Вінниччини завелись шакали. Як повідомляють в обласному управлінні лісового та мисливського господарства, торік наприкінці літа хижака цього виду помітили поблизу Тульчина. Щоправда, очевидці сприйняли його за звичайного вовка. Проте пізніше з'ясувалось, що то був саме шакал.

"Зовнішні ознаки шакала дуже характерні. Ці хижаки невеликі або середні за розміром, хвіст довжиною до 30 см, хутро на спині строкате, чорно-сіре, а голова, вуха, кінцівки – рудого кольору. Сплутати їх з вовком неможливо людині, яка добре знає, як вовк виглядає", - розповідає мисливствознавець ДП "Тульчинське ЛМГ" Олександр Німий.

Уже цього року - 25 січня - у Тульчинському районі єгері вдруге добули шакала. Натрапили на нього мисливці в заростях очерету.

Ще торік отримали підтвердження перебування шакала на Вінниччині й могилів-подільські лісівники.  

"Вперше запримітили цього хижака на межі Могилів-Подільського та Мурованокуриловецького районів області. Двох шакалів (у різний час) добули мисливці, які полювали на пушного звіра. Ще одного – уже у серпні минулого року під час спільного рейду бригади у складі єгерської служби УТМР, державної лісової охорони ДП "Могилів-Подільський лісгосп", - повідомляють в обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

Відомо, що шакали водяться здебільшого на півдні України. Лісівники припускають, що на Вінниччину вони потрапляють дельтами Південного Бугу та Дністра.

"Шакали добираються до нашої області з півдня по цих річках, переховуються у заростях очеретів, у плавнях, прибережній смузі річок. Це характерні для їхнього виду біотопи. Цих хижаків зараз не стримують кліматичні бар’єри, наші зими стали малосніжними, м’якшими, а шакали не адаптовані до глибокого снігу, у них короткі лапи. Тому й, можливо, вони сюди мігрують у пошуках поживи. Це вперше за практику моєї роботи ми зафіксували шакалів на Вінниччині", - говорить начальник сектору мисливського господарства Вінницького ОУЛМГ В.Мельник.

Водночас, фахівці запевняють, що особливо хвилюватись вінничанам не потрібно, адже шакали вони не шкідливіші за вовків чи лисиць і не становлять загрози для людей.

Сергій Маламура

14 лютого, 2020