На Вінниччину до матері з анексованого Криму повернули 8-річну дівчинку, яку вивезли з Херсонщини

Новини Вінниці / На Вінниччину до матері з анексованого Криму повернули 8-річну дівчинку, яку вивезли з Херсонщини

Поліцейські Вінниччини допомогли жінці повернути доньку, яку викрали та вивезли до окупованого Криму. Восьмирічна Маргарита перебувала у міжнародному розшуку із жовтня минулого року.

Як повідомляють у поліції Вінницької області, 24 лютого Маргарита разом із батьком перебувала у селі Червоний Маяк Бериславського району, що на Херсонщині, яке незабаром окупували російські військові. Мама дівчинки 33-річна жителька Тульчинського району у цей час була на Вінниччині. Поїхати на окуповану територію за донькою не могла, адже нещодавно народила третю дитину.

«У жовтні до поліції надійшло повідомлення про викрадення дитини. Мати дівчинки розповіла, що після її розлучення з батьком Маргарити, дівчинка залишилась проживати із ним у селі Червоний Маяк. Дитина відвідувала школу. Під час окупації Бериславського району мама втратила зв’язок із донькою та її батьком», – йдеться у повідомленні.

Правоохоронці розшукали вчительку дитини, яка допомогла встановити її місце перебування. З’ясувалося, що дівчинка товаришувала із сусідською дитиною, мама якої працювала на окупаційну владу.

«Маргарита часто відвідувала подругу і кілька разів залишалась на ніч. Одного разу, тато Маргарити прийшов забрати доньку, проте чоловікові її не віддали, аргументуючи турботою про безпеку дитини. Спільниця росіян, знаючи, що деокупація і відповідальність за співпрацю із ворогом неминучі, вирішила втікати до тимчасово окупованого Криму та забрати із собою Маргариту», – розповідають у поліції.

Однак, їх не впускали до Криму через відсутність на дівчинку документів. Тому жінка залишила Маргариту на російському блокпосту. Згодом за нею приїхала працівниця Бериславської окупаційної адміністрації. Вона разом з російськими військовими прийшла до рідних і, погрожуючи зброєю, забрала свідоцтво про народження дівчинки. Згодом домовилась зі знайомою кримчанкою про перевезення дитини до Феодосії.

Поліцейські залучили до справи волонтерів. Вони допомогли жінці повернути дитину додому.

«Зараз мама дівчинки з емоціями радості розповідає про подоланий шлях з Вінниці до Феодосії. Немає вже ні сліду втоми, ні переживань від 14 днів дороги до окупованого Криму. По свою дитину жінка їхала через Польщу, Білорусь, Росію, а разом повертались додому через Росію, Латвію, Литву та Польщу. Багато кордонів перетнули, ще більше сліз пролили та, врешті решт, завдяки спільним зусиллям їм це вдалося, і родина тепер разом. Маргарита дуже добра, світла та чуйна дівчинка. Їй довелось пройти такий небезпечний шлях та ми радіємо, що на її обличчі лише дитяча безтурботність та радість», - вказують у поліції.