На Вінниччині зникають білки. Зоопарки можуть стати єдиним їх прихистком

Новини Вінниці / На Вінниччині зникають білки. Зоопарки можуть стати єдиним їх прихистком

Білки з Подільського зоопарку тепер теж мають свого покровителя. Стати опікуном цих пухнастих тваринок викладачку Вінницького національного медичного університету Олену Ромашкіну змусила невтішна ситуація з популяцією тваринок. Через кліматичні зміни білки зникають у природньому середовищі.

Про це повідомляє Подільський зоопарк.

«Вінничанку непокоїть, що через глобальне потепління, від наслідків якого потерпає флора і фауна України, чисельність білок у дикій природі відчутно зменшується. У підтвердження своїх слів опікунка навела публікацію видання ВВС, в якій зазначається, що до 2100 року в Україні може зникнути 97% природного ареалу білки - вивірки звичайної (Sciurus vulgaris). На думку Олени Ромашкіної, саме завдяки діяльності зоопарків, наші нащадки можуть побачити тварин, які внаслідок змін клімату зникли у дикій природі», - йдеться у повідомленні.

За словами викладачки, у сквері біля головного корпусу університету раніше жило багато білок. І вона завжди любила спостерігати за ними.

«Втім, останнім часом вони кудись зникли. Коли я дізналась, що вони є в нашому зоопарку і над ними можна взяти опіку, я одразу вирішила, що білки - це моє», - розповідає пані Олена.

Тварин вінничанка вважає джерелом позитивних емоцій і рівними нам, а де в чому і кращими за людей.

Олеся Рудницька

12 грудня, 2022