На Вінниччині знайшли зайченят, зробили фото з ними та повернули "додому"

Новини Вінниці / На Вінниччині знайшли зайченят, зробили фото з ними та повернули "додому"

На Вінниччин комунальники знайшли зайченят, взяли їх із гнізда для фотосесії та обережно повернули на місце. Мисливствознавці розповідають, що протягом доби зайченя «не набирає» сторонніх  запахів, тож мати-зайчиха прийме його, інакше відмовиться від виховання – точніше годування.

На Вінниччині комунальники знайшли зайченят, взяли їх із гнізда для фотосесії та обережно повернули на місце. Мисливствознавці розповідають, що протягом доби зайченя «не набирає» сторонніх запахів, тож мати-зайчиха прийме його, інакше відмовиться від виховання – точніше годування.

Про це повідомляє «Чечельницький вісник».

Подія сталась ще на початку квітня. Прибираючи зрізане гілля сміття на місцевому кладовищі у Чечельнику, працівники КП «Чечельник-Комунсервіс» натрапили на якесь кубло.

Як повідомляє видання, спочатку комунальники були спантеличені - думали, що то велетенські щури. Та коли роздивлись уважіше їх очікував приємний і симпатичний сюрприз – маленькі зайченята.

Чоловіки сфотографували знайд та дбайливо повернули малечу в гніздо. Мисливстовзнавці зазначають, що зайченят можна знайти в природному середовиці не лише в квітні, але й в травні.

Зайчиха виносить дитинчат 50 днів. Кількість зайченят у виводку коливається від 1 до 9. Напередодні родів самки облаштовують гнізда з трави, або викопують ямки чи неглибокі нори. Новонароджене зайченя важить приблизно 100 г. Малюк з‘являється на світ у хутрі, на відміну від кошенят, зайченята все бачать і навіть бігають.Через два – три дні після народження його вже важко наздогнати.

В термін до 17 днів зайченята, хоча вже й починають їсти траву, не можуть обійтися без молока. Коли мати піде назовсім, живуть «дитячою сім’єю» – тримаються гуртом, щоб не було страшно.

Якщо ви взяли зайченя – протягом доби можете повернути його "додому". Але тільки за умови, що зайченя сите, здорове і не «пропахло» сторонніми запахами. На момент повернення навколо не повинно бути птахів, собак, кішок та інших тварин. Тільки за таких умов в малюка з‘являється шанс на життя.

Та фахівці радять не забирати зайченят із природного середовища та заради забави не ризикувати їхнім життям.

Марина Карабай

8 травня, 2020