На Вінниччині знайшли пояснення, чому не зацвіла одна з туристичних «родзинок» - долина ірисів

Новини Вінниці / На Вінниччині знайшли пояснення, чому не зацвіла одна з туристичних «родзинок» - долина ірисів

Вперше за багато років унікальна долина ірисів на Вінниччині, що знаходиться на території біосферного заповідника, площею понад 13 гектарів, не зацвіла.

Вперше за багато років унікальна долина ірисів на Вінниччині, що знаходиться на території біосферного заповідника, площею понад 13 гектарів, не зацвіла. Місцеві впевнені - то до біди...

Як повідомили seeds, в долині нарцисів, на межі Барського і Мурованокуриловецького районів Вінниччини, біля сіл Долиняни та Снитків, можна зустріти ті види квітів, які ростуть лише в цій місцевості. Але в 2020 році тут були лише поодинокі квіти. Жителі Сниткова вбачають у цьому погану прикмету.

Так, як де-не-де є лише поодинокі квіти ірисів, люди старшого віку впевнені, що це сигнал біди. Адже, в останній раз, коли поле квітів себе вело так само, були часи Другої світової війни, під час розстрілів німцями євреїв.

Проте, за словами сільського голови, варто звертати увагу не лише на “прикмети”, а й на те, що відбуваються зміни клімату. Наприклад, в квітні у Сниткові три дні поспіль була "мінусовою" температура повітря, що є нехарактерним для цього періоду.

“Тоді, коли все було нормально – то було “золоте море”. Але треба розуміти, що окрім так сказати “міфічних напрямків” є ще прості природні явища – глобальне потепління змінює клімат повністю”, – зазначає Віктор Ольшевський.

Ірина Заіковата

24 червня, 2020