На Вінниччині жителі Михайлівки заявляють про особистий інтерес очільника сусіднього села Гранова у створенні з ними ОТГ (ВІДЕО)

Новини Вінниці / На Вінниччині жителі Михайлівки заявляють про особистий інтерес очільника сусіднього села Гранова у створенні з ними ОТГ (ВІДЕО)

У селі Михайлівка на майдані коло церкви та будинку культури місцеві жителі влаштували «революцію». Адже саме таке враження могло скластись у кожного хто 6 вересня відвідав дане село Гайсинського району. Причина одна - конфліктна ситуація навколо створення ОТГ.

У селі Михайлівка на майдані коло церкви та будинку культури місцеві жителі влаштували «революцію». Адже саме таке враження могло скластись у кожного, хто 6 вересня відвідав невеличке село Гайсинського району. Причина одна - конфліктна ситуація навколо створення найскандальнішого ОТГ на Вінниччині. Детальніше про буремні події йдеться у сюжеті ТРК "Вінниччина".

Відомо, що саме 6 вересня мав відбутись збір села на вимогу ініціативної групи, та, як каже сільський голова Михайлівки Валентина Топочканова, жодної необхідності у заході не існує, адже достатньо рішення сесії сільської ради.

Я бачу, що дане об’єднання та тиск у селі доводить до безумства людей. Тому, що дані речі на сьогоднішній день - це вже край! – каже пані Валентина.

Стисло про історію конфлікту. Власне 2016 року жителі села Михайлівка прийняли рішення приєднатись до ОТГ з центром у Гайсині. Однак, у 2017 ситуація різко змінилась. За ініціативи сільських голів Краснопілки, Нараївки та Михайлівки було запрошено сільського голову села Гранів Віктора Боднюка для обговорення питання децентралізації та об’єднання навколо Гранова. Адже нібито Гранів мав стати центром ОТГ.

Проте мирного вирішення цього питання досягти не вдалося. Причиною, на думку пані Валентини, стала кандидатура нового очільника ОТГ. Коли сільський голова запропонував на посаду керівника об’єднаної громади Катерину Романенко, реакція Віктора Боднюка була, за словами пані Валентини, доволі дивною.

Кандидатура Катерини Миколаївни була для Віктора Максимовича неприйнятною. Він сказав, що він ніколи на це не погодиться, тому що не буде «лягати» під Катерину. Хоча, на мою думку, дане висловлювання є досить не доречним.

Причиною такого супротиву пані Валентина бачить не лише у владних амбіціях пана Боднюка:

Сутність даного конфлікту полягає у тому, що на сьогоднішній день пан Віктор Максимович боїться втратити владу. Адже усі знають, що його дружина має великий бізнес на території Гранівської сільської ради. Вона володіє землями у великій кількості, тому я впевнена у тому, що коли Віктор Максимович втратить свою владу, то втратять і контроль над своїми землями.

Сам Гранівський голова Віктор Боднюк стверджує, що на процес об’єднання чиниться тиск з боку великого бізнеса, та діючого народного депутата. Мовляв вони зазіхають на землю та надра, що належать громаді. Але є одне маленьке "але". За відкритими даними фермерське господарство «Боднюк» має 800 гектарів землі. А за словами місцевих жителів, землі у підприємства на багато більше. Та земля обробляється, однак без сплати податків. Дехто навіть подавав заяву у правоохоронні органи стосовно даної ситуації, однак справа так і не зрушила з місця. Чому так склалось? Жителі вказують на тісні зв’язки у місцевій поліції.

Як каже підприємець та мешканець села Гранів Сергій Грабовий, він особисто звертався ще з 2016 року у підрозділи Держкомзему до Вінниці та Києва, однак вони відмовляються здійснити перевірку ділянок, які належать сім’ї Боднюків. Є документація, у якій чітко вказано, яка саме кількість лишньої землі їм "відійшла". А це близько 300 гектарів і за неї ніхто не сплачує податків. А це, на думку селян, втрати надходжень в бюджет.

У підприємця з Гранова Сергія Грабова стосунки з сільським головою досить не приязні. Причиною є конфлікт, який завершився побиттям бізнесмена, та утисками бізнесу.

Однак у зону конфлікту, на жаль, потрапляють також люди, які ніколи не мали неприязних стосунків з гранівчанами. У них інше занепокоєння – чи зможе новостворене ОТГ бути спроможним.

За словами мешканки села Михайлівка Любові Крижанівської, половина села Гранова є нашими знайомими та друзями, її діти живуть у Гранові, а онуки там навчаються. Дружба між селами була постійно, однак коли піднялось питання про об’єднання, все "рухнуло". Об’єднання, на її думку, є програшним, адже нова громада не буде спроможною. Адже коли не надходять гроші у фонд села, то і інфраструктурного розвитку у ньому не буде.

Пані Любов переконана, що всі мешканці знають, для чого має привести об’єднання в ОТГ.

ОТГ створюють для того, аби людям було краще жити, адже до об’єднаних території буде надходити фінансування для підняття села, та зробити з них "районні центри". Однак в нас вже є районний центр, який знаходиться зовсім близько. Навіщо його створювати ще і в Гранові? Два районні центри на купі, для чого це?             

6 вересня сесія Михайлівської сільської ради схвалили рішення про створення ОТГ з центром у Гранові. Однак навряд це буде завершенням конфліктної ситуації навколо майбутньої об’єднаної громади. Адже попереду вибори, які розставлять всі крапки над "і".