На Вінниччині жолуді зберігатимуть у холодильнику

Новини Вінниці / На Вінниччині жолуді зберігатимуть у холодильнику

У ДП «Тульчинське ЛМГ» встановили комплекс для зберігання насіння дуба протягом кількох років у стані біологічного спокою.

Про це повідомляє пресслужба Вінницького ОУЛМГ.

На Вінниччині дуб звичайний – основна лісотвірна порода, тому для лісівників важливим є питання стовідсоткового забезпечення лісових розсадників якісним насінням у необхідному обсязі, особливо у неврожайні періоди. Відтепер це нестрашно для тульчинських лісівників. Адже ДП «Тульчинське ЛМГ» буде застосовувати холодильні камери для зберігання насіння дуба звичайного.

«Відповідне обладнання закуплене за власні кошти підприємства, і перші партії обробленого жолудя уже завантажені у холодильник, - розповідає директор ДП «Тульчинське ЛМГ» Михайло Дан. - Періодичність плодоношення дуба звичайного – в середньому 3-5 років. А на Вінниччині дубові насадження складають 80% площ лісових угідь. Тому питання оптимального забезпечення насінням головної лісоутворюючої породи розсадників підприємства має вирішити закупівля холодильної камери для зберігання жолудя. Таке нововведення тульчинських лісівників є черговим доказом використання у лісовому господарстві Вінниччини науково обґрунтованих підходів до лісонасіннєвої справи з подальшим вирощуванням високоякісного стандартного садивного матеріалу».

Підготовка насіння до зберігання у холодильній установці - це сучасний технологічний процесу, що включає калібрування насіння, флотацію, термотерапію, хімічну обробку. Насіння зможе знаходитися у стані біологічного спокою 2-3 роки. Таким чином, лісівники матимуть достатню кількість жолудя дуба звичайного в «неврожайні» роки, що забезпечить вирощування достатньої кількості стандартного садивного матеріалу для створення лісових культур.

До холодильної установки планують завантажити до 6 тонн жолудя. А загалом цього року у лісництвах Тульчинського ЛМГ заплановано зібрати 12 тонн насіння дуба звичайного.

До речі, вперше в практиці держпідприємств Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства холодильні установки для зберігання насіння дуба чотири роки тому використав Вінницький держлісгосп.

Новини Вінниці / На Вінниччині жолуді зберігатимуть у холодильникуНовини Вінниці / На Вінниччині жолуді зберігатимуть у холодильникуНовини Вінниці / На Вінниччині жолуді зберігатимуть у холодильникуНовини Вінниці / На Вінниччині жолуді зберігатимуть у холодильникуНовини Вінниці / На Вінниччині жолуді зберігатимуть у холодильникуНовини Вінниці / На Вінниччині жолуді зберігатимуть у холодильникуНовини Вінниці / На Вінниччині жолуді зберігатимуть у холодильникуНовини Вінниці / На Вінниччині жолуді зберігатимуть у холодильникуНовини Вінниці / На Вінниччині жолуді зберігатимуть у холодильнику
Олеся Рудницька

26 жовтня, 2022