На Вінниччині жінка подарувала музею раритетні новорічні прикраси та крімпленові сукні

Новини Вінниці / На Вінниччині жінка подарувала музею раритетні новорічні прикраси та крімпленові сукні

На Вінниччині фонди музею міста Козятин поповнились новими експонатами. Мешканка міста презентувала закладу побутові речі.

На Вінниччині фонди музею міста Козятин поповнились новими експонатами. Мешканка міста презентувала закладу побутові речі.

Про це на своїй сторінці у Facebook написала директорка музею Лілія Маркевич.

«До фондів Музею історії міста Козятин поступили від мешканки Козятина Антоніни Головненко побутові речі періоду 1950-1970 -х років. Одна із них - скляна ялинкова прикраса хрущовських часів на прищепці - маленьке жовте курча. Початок 50-х — перші роки правління Хрущова, який вирішив розвивати аграрний сектор, тому і ялинка початку 50-х нагадувала виставку досягнень сільського господарства - овочі, фрукти, домашні тварини і птахи. Іграшки до 1966 року розписувалися на склофабриках вручну. Пізіше прикраси просто "обливали" фарбою тож вони вже мали такі виразні і чіткі форми.
Іншу річ згадають люди старшого покоління- крімпленова жіноча сукня 1970-х років, "писк моди" тих часів. Радянські люди і не здогадувались, що у Європі ця цупка тканина, що не м‘ялася, використовувалась для оббивки меблів, а коли перетворювалася у сукню, то страшенно парила у теплу погоду, в холодну не гріла. Та модниці, вдягнувши плаття із крімплену, надзвичайно пишалися імпортними обновами, хоча і не комфортно почувалися у цьому тканевому панцирі», - йдеться в дописі директорки музею.

Щодо крімпленових суконь, то з тим, що їх носили тільки в радянському союзі можна посперечатись.

В середині минулого сторіччя з появою синтетичних волокон в легкій промисловості відбулася справжня революція –  тканини з лавсану та поліестру стали використовувати як для виготовлення одягу, так і для обивки меблів.

До того ж крім крімпленових суконь, палто, брюк, які шили на замовлення, було і багато готових, імпортного виробництва.

 

 

Марина Карабай

26 червня, 2020