На Вінниччині ЖЕК звинуватили у шахрайстві з мертвими душами. Слідство триває другий рік

Новини Вінниці / На Вінниччині ЖЕК звинуватили у шахрайстві з мертвими душами. Слідство триває другий рік

На Вінниччині, а саме у містечку Хмільник, між жителями дев’ятиповерхівки вулиці Декабристів, 15 та комунальним підприємством КП "Хмільницька ЖЕК" виник конфлікт. Люди вважають що КП обдурює людей.  

На Вінниччині, а саме у Хмільнику, між жителями дев’ятиповерхівки по вулиці Декабристів, 15 та комунальним підприємством КП "Хмільницька ЖЕК" виник конфлікт. Люди вважають, що КП обдурює людей.  

Як розповів житель будинку Ігор Михайлович місцевому виданню "Життєві обрії", ще в серпні минулого року мали відбутись збори жителів будинку та представників ЖЕКу. Однак їх так ніхто і не провів, але з’явився фіктивний протокол зборів, де зазначено перелік послуг, частина яких по факту не надається, і їх не обрали, бо мешканці будинку не згодні за них платити. Також без їх відома було обрано уповноваженим на підписання договору з ЖЕКом людину, яка взагалі не проживає у 68-квартирному будинку, більше того, обманним шляхом отримано підписи жителів будинку й підроблено підписи людей, котрих вже давно немає в живих.  

Коли працівники ЖЕКу почали збирати необхідні підписи для протоколу, вони всіляко обдурювали людей. Тобто заходячи до людини додому жеківці  казали, що просять поставити підпис за те, аби у під’їзді зробили безкоштовний ремонт. Хтось розповів, що запитували: «Ви хочете, щоб ЖЕК вивозив вам сміття, чи комунгосп? То розпишіться за це». Таким чином 70% підписів отримано обманом, ще частина – підроблені, а кілька відсотків людей розписались, бо їм сказали, що треба розписатися, вони погодились, не розуміючи навіщо. Ні про послуги, ні про тарифи, ані про інші рішення люди нічого не знали. Їм ніхто про це не повідомляв. 

На надані ЖЕКом послуги містяни давно скаржаться. Аби надати таку послугу, як прибирання прибудинкової території, необхідно мати план території. Однак, так як у дворі знаходяться три багатоповерхівки, межі прибудинкової території будинку за аддресою вулиця Декабристів, 15 не визначені. Через це не зрозуміло, як формуються тарифи за цю послугу, та як нараховується плата за обслуговування систем водопостачання, адже мешканці даного будинку отримують лише холодну воду. Також в переліку послуг є обслуговування систем пожежної сигналізації, у будинку її також немає.

Афера з підписами стала останньою каплею в терпінні хмільничан. Тому вони почали звертатись до мера Сергія Редчика, аби провести збори, та розібратись у даній ситуації. Однак у мера в кабінеті люди зрозуміли, що правди тут шукати дарма. Видання наголошує, що поводив міський голова себе зверхньо, не хотів нікого слухати та на емоційному тоні сказав: «Ви самі у всьому винні! Я не можу вас зібрати! Ви заважаєте мені працювати!». А потім додав, що до ЖЕКу і до цієї проблеми жодного відношення не має.

Мешканцям «покинутого на призволяще» будинку довелось підключати депутатів міської ради, телефонувати на Урядову лінію, після чого все знову почало повертатись по колу - до тих же самих спеціалістів - і їм стали приходити відписки з пропозиціями створити ОСББ або обрати іншого управителя. Однак люди не мають часу чи належних знань для цього.

Згодом у поліції було порушено кримінальне провадження за фактом підробки документів, фіктивні підписи передали у Вінницю на графологічну експертизу. Вже рік люди не можуть добитись правди. Тому багато власників квартир на знак протесту навмисно не платять за послуги, бо їх з ними не погоджували. 

12 грудня 2018 року до Хмільницького відділу поліції надійшла заява від депутата Хмільницької міської ради Юрія Шевченка з приводу того, що жителями будинку по вулиці Декабристів, 15 виявлено підробку протоколу зборів співвласників багатоквартирного будинку, а саме підробку підписів мешканців будинку працівниками КП «Хмільницька ЖЕК» у даному протоколі, що спрямований на підвищення цін на комунальні послуги. За фактом підробки підписів Хмільницьким райвідділом поліції порушено кримінальне провадження, триває розслідування.  

Наразі вживаються заходи, направлені на отримання експериментальних та вільних зразків підписів жителів будинку, підписи яких відображені у протоколі з метою проведення відповідних експертиз, а також планується проведення інших слідчих дій та заходів щодо всебічного, повного і неупередженого дослідження всіх обставин кримінального провадження. За результатами проведення вказаних слідчих дій буде прийнято законне кінцеве рішення та інформовано заявника в передбачені кримінальним процесуальним законодавством строки.

 

Ірина Заіковата

26 вересня, 2019