На Вінниччині завершують роботу над пам'ятником Героям Коліївщини (ФОТО)

Новини Вінниці / На Вінниччині завершують роботу над пам'ятником Героям Коліївщини (ФОТО)

Відомий скульптор Микола Крижанівський завершує роботу над першим на Вінниччині повноцінним класичним пам'ятником Героям Коліївщини. Наразі у майстерні митця вже є зроблена домінанта майбутнього комплексу – 5-метрова фігура Івана Гонти, одного з вождів повстання.

Відомий скульптор Микола Крижанівський завершує роботу над першим на Вінниччині повноцінним класичним пам'ятником Героям Коліївщини. Наразі у майстерні митця вже є зроблена домінанта майбутнього комплексу – 5-метрова фігура Івана Гонти, одного з вождів повстання.

Нагадаємо, меморіал має бути спорудженим на великому кургані-могилі в центрі села Гонтівка Чернівецького району Вінниччини.

Громадський діяч та екс-депутат облради Володимир Барцьось у Facebook наводить оцінку скульптури народним художником України Анатолієм Гайдамакою, автором скульптурної композиції Т.Шевченка у Вінниці:

«Гонта зображений в стані передсмертного афекту в позі козацького бойового гопака. Він ледь торкається землі ногою, в відрубана рука (його четвертували) ще тримає шаблю. Козацький пояс, як символ духу, тримає усю фігуру і злітає до її кінчика. Дещо не природно повернута чубата голова гайдамаки, покидаючи землю все ще страхає ворога».

За словами В.Барцьося, «фігура виготовлена зі сталі (дух сталевий), відблискуватиме сріблом (благородство Івана Гонти), адже за словами автора: її стиль і внутрішній зміст, динаміка руху відображає титанічну внутрішню силу волі Івана Гонти і незламність Уманського полковника, вождя Коліївщини».

Він додає, що меморіал присвячений не тільки Івану Гонті, а і усім гайдамакам - учасникам національного повстання, які були страчені разом із Гонтою в селі Серби (нині Гонтівка) у 1768 році.

«Дай Боже втілитися авторському задуму в життя найближчим часом, який підтримала Гонтівська територіальна громада в особі голови Михайла Бея. Адже ініціатива і праця над задумом, його практичною реалізацією, має історію в 15 років. Жодного разу обласна влада і держава не підтримали святу справу вшанування наших національних героїв-гайдамаків (не дивлячись на мої та ініціаторів неодноразові звернення). Тому маємо покладатися лише на власні сили», - пише Володимир, закликаючи усіх небайдужих підтримати матеріально реалізацію проєкту, адже завершення робіт і встановлення пам'ятника потребує значних фінансових ресурсів.

Реквізити для безготівкого переказу коштів в гривнях:

- карта ПриватБанку (Микола Крижанівський)

5168742730276734

в доларах(USD):

- карта ПриватБанку (Kryzhanivskyi Mykola):

5168742730276718

Новини Вінниці / На Вінниччині завершують роботу над пам'ятником Героям Коліївщини (ФОТО)Новини Вінниці / На Вінниччині завершують роботу над пам'ятником Героям Коліївщини (ФОТО)Новини Вінниці / На Вінниччині завершують роботу над пам'ятником Героям Коліївщини (ФОТО)
Олеся Рудницька

26 листопада, 2020