На Вінниччині завершують будувати завод з переробки кукурудзи, хоча інші інвестпроєкти «на паузі»

Новини Вінниці / На Вінниччині завершують будувати завод з переробки кукурудзи, хоча інші інвестпроєкти «на паузі»

У другій половині 2020 року у передмісті Тростянця Вінницької області запрацює завод по переробці кукурудзи на борошно компанії «Дакса Бунге Україна». Хоча більшість інвестпроєктів, започаткованих «за минулої влади» на території регіону за об’єктивних обставин «поставлено на паузу», потужності у Демківці Тростянецького району вирішили будувати за планом.

У другій половині 2020 року у передмісті Тростянця Вінницької області запрацює завод по переробці кукурудзи на борошно компанії «Дакса Бунге Україна». Хоча більшість інвестпроєктів, започаткованих «за минулої влади» на території регіону за об’єктивних обставин «поставлено на паузу», підприємство у Демківці Тростянецького району вирішили будувати за планом.

Нагадаємо, як писав NaПарижі, у квітні 2019-го тодішній голова ОДА Валерій Коровій разом з представниками американської Bunge й іспанської Dacsa презентували новий проєкт. За півтора року біля села Демківка тоді мали збудувати виробничі потужності Dacsa-Bunge, розраховані на переробку до 100 тисяч тон кукурудзи на рік.

До 80% вінницькій продукції планувалося експортуватися переважно у країни Близького Сходу та Африки. За обсягами інвестицій цей проєкт вважався одним з найбільших у регіоні. І його розпочинали реалізовувати попри певні політичні «застороги», пов’язані з виборами. Інвестори зізначали, що інвестклімат на Вінниччині є одним з найсприятливіших в Україні, тому будь-які «хитання» на державному рівні не створять перепони.

У червні минулого року представник інвестора Дмитро Горшунов зазначив, що загальна вартість даного проєкту становить 14 млн. доларів. Загальна кількість робочих місць ТОВ «Дакса Бунге Україна» в с. Демківка складатиме близько 50, а податки будуть сплачуватись до бюджету місцевої громади. Закінчити побудову комплексу з переробки кукурудзи планують до початку збирального сезону у 2020 році.

Наразі будівництво заводу на завершальному етапі. За словами директора ТОВ «Дакса Бунге Україна» Андрія Запісоцького, за 9 місяців від початку будівництва, а це ІІІ квартал поточного року, завод має дати першу продукцію для тестування основним клієнтам, якими є міжнародні корпорації «Nestlé» «Heineken», «Kellogg's»…

«Наша мета, щоб місцеві фермери отримували зиск від співпраці з нами, а ми могли нарощувати експортний потенціал,- підкреслює Андрій Запісоцький,-  80% готової продукції ми плануємо експортувати. При цьому на експорт йтиме не сировина, а готова продукція. Отже, створення виробництва з доданою вартістю - це завжди вигідний експорт, який надає для економіки валютну виручку».

Відвідавши об‘єкт нинішній голова вінницької ОДА Владислав Скальський зауважив, що «це – системна інвестиція, яка не залежить від ситуативних ризиків».

«Орієнтуючись на агропромисловий профіль нашої області, таке підприємство дасть можливість нам балансувати під час будь-яких криз, оскільки харчова промисловість та переробка є взагалі однією з найстабільніших видів промисловості», - підкреслив очільник області.

Зауважимо, з осені 2019-го  на Вінниччині була «заморожена» реалізація кількох потужних проєктів МХП – другої черги біогазового комплексу поблизу Ладижину та потужного переробного заводу у Гнівані. Також відомо про «проблеми» з будівництвом заводу спортивного спорядження компанії Head у Вінниці.  

Макс Мельник

2 травня, 2020