На Вінниччині затримали клієнта каналу по продажу фальшивих гривень

Новини Вінниці / На Вінниччині затримали клієнта каналу по продажу фальшивих гривень

Слідчі шаргородської поліції 22 лютого затримали 27-річного жителя Вінниччини, який придбав через інтернет 5 тисяч підроблених гривень. Цими «фантиками» чоловік розрахувався у відділенні кур’єрської служби та магазині. У разі визнання вини у розповсюдженні фальшивок, йому світить до 7 років ув’язнення.

Слідчі шаргородської поліції 22 лютого затримали 27-річного жителя Вінниччини, який придбав через інтернет 5 тисяч підроблених гривень. Цими «фантиками» чоловік розрахувався у відділенні кур’єрської служби та магазині. У разі визнання вини у розповсюдженні фальшивок, йому світить до 7 років ув’язнення.

Як повідомляють у відділі комунікацій ГУНП у Вінницькій області, повідомлення про фальшиві кошти в касі кур'єрської служби надійшло до місцевої поліції близько обіду. За кілька годин поліцейські встановили місцеперебування правопорушника і затримали його.

Правоохоронцям чоловік розповів, що фальшиві гроші він придбав через Телеграм-канал.
Також він зізнався, що розрахувався підробками ще й в магазині. Наразі чоловік перебуває в ізоляторі тимчасового тримання.

Слідством розпочато розслідування кримінального провадження за ч. 1 ст. 199 (виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів чи білетів державної лотереї) КК України, що передбачає позбавлення волі на строк від трьох до семи років.

Слід зазначити, що потужну «хвилю» продажу через Телеграм-канали в Україні зафіксовано у вересні 2019-го. Тоді на кількох «майданчиках» обіцяли «високу якість товару». Наприклад, канал Falsh UA, який 11 вересня анонсував нову партію фальшивих купюр номіналом в 500 грн., станом на цю ж дату повідомляв про понад 1 передплатників. Автори каналу стверджували, що їх банкноти приймають навіть термінали.

В асортименті у них також купюри в 200 грн. і $100 2013-го і 2009-го років. Для купівлі фальшивок там вимагають повну передоплату і обіцяють при цьому доставку в будь-яке місто України. Інший канал - Gangster Money, де пропонують ті ж послуги, встиг набрати на вересень понад 1,8 тис. передплатників. З того часу кількість каналів, які пропонують фальшивки у мессенджере Telegram зросла.

Макс Мельник

24 лютого, 2020