На Вінниччині запрацював відділ дізнання: у штаті передбачено понад півтори сотні працівників

Новини Вінниці / На Вінниччині запрацював відділ дізнання: у штаті передбачено понад півтори сотні працівників

З 1 липня в Україні запрацював інститут кримінальних проступків у формі дізнання. У структурі Головного управління Нацполіції у Вінницькій області створений відділ дізнання, який очолив підполковник поліції Олександр Кравченко. Загалом в підрозділах дізнання поліції регіону працюють 153 дізнавача.

Із 1 липня в Україні запрацював інститут кримінальних проступків у формі дізнання. У структурі Головного управління Нацполіції у Вінницькій області створений відділ дізнання, який очолив підполковник поліції Олександр Кравченко. Загалом в підрозділах дізнання поліції регіону працюють 153 дізнавача.

Як зазначають у відділі комунікацій обласного главку поліції, відповідно до змін, внесених до Кримінального процесуального та Кримінального кодексів України, правопорушення, відповідальність за які не пов’язана з позбавленням волі, відтепер розслідуватимуть дізнавачі. Незначні правопорушення отримали назву кримінальні проступки.

За їх вчинення передбачене основне покарання у вигляді штрафу в розмірі не більше трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51 тисяча гривень) або інше покарання, не пов’язане з позбавленням волі. 

Найбільш поширеними видами кримінальних проступків є крадіжки без кваліфікуючих ознак, спричинення легких тілесних ушкоджень та шахрайства, незаконне поводження з наркотичними засобами без мети збуту тощо. За вчинення окремих кримінальних проступків введені штрафні санкції. Зокрема, за крадіжку - 17000-51000 грн, грабіж - 34000-68000 грн., привласнення або розтрату майна службовою особою - 34000-81000 грн., незаконне полювання 17000-51000 грн.

Відповідно до діючих змін, підозрюваній особі до 72 годин дізнавач має повідомити про підозру у вчиненні кримінального проступку. Строк дізнання обчислюється з моменту повідомлення про підозру. 

Строк проведення дізнання кримінального проступку становить до 30 діб з погодження прокурора. Запобіжні заходи на період  дізнання у таких правопорушеннях визначені законодавством у вигляді особистого зобов’язання або особистої поруки.

Такі зміни встановлюють механізм швидкого розслідування кримінальних правопорушень невеликої тяжкості та дозволять зменшити навантаження на слідчі органи досудового розслідування. 

Макс Мельник

1 липня, 2020