На Вінниччині започатковується проєкт для підтримки жінок, які залишилися без домівок

Новини Вінниці / На Вінниччині започатковується проєкт для підтримки жінок, які залишилися без домівок

Тема безхатченків завжди була специфічною через неоднозначне ставлення суспільства до людей, які залишилися без даху над головою. ГО «ІПЦ «ВІСь» започатковує проєкт для вивчення проблем та допомоги найбільш вразливої категорії – жінок-безхатчинок.

Тема безхатченків завжди була специфічною через неоднозначне ставлення суспільства до людей, які залишилися без даху над головою. ГО «ІПЦ «ВІСь» започатковує проєкт для вивчення проблем та допомоги найбільш вразливої категорії – жінок-безхатчинок.

Листопадове сонечко привітно обіймає нас своїми промінцями. Сонечко знає, що скоро зима, і воно більше не зможе зігріти нас. Ми теж знаємо, що невдовзі зима. Ми поволі дістаємо з шаф пуховички, зимові куртки, теплі чоботи… Вдягаємо улюблені рукавички й шалики… Ховаємося під затишною ковдрою… Перечікуємо завірюху вдома зі склянкою гарячого чаю…

Ні! Ми поволі порпаємося на смітниках з надією знайти хоч якісь рукавички і чоботи. Хай старі, діряві, протерті – усе ж ліпше, ніж бути голіруч і босоніж… Ми, зіщулившись, просимо перехожих подати копійку на склянку чаю… Ми, підібгавши під себе ноги і хукаючи на пальці рук, лежимо на вуличній лавці залізничного вокзалу… МИ НЕ МАЄМО ДОМУ…

Ми… такі різні і водночас такі рівні. Повинні були б бути. Адже ми – люди, і в нас однакові права – права людини.

Саме про привернення уваги громадськості до проблем бездомних жінок як до проблеми порушення прав людини йдеться в адвокаційній кампанії «Побачити невидимих, почути мовчазних», що реалізується на Вінниччині Громадською організацією «ВІСь» за підтримки МБФ «Український жіночий фонд».

Мета кампанії – не лише привернути увагу, олюднити ставлення суспільства до безпритульних жінок, а й виробити актуальну стратегію допомоги жінкам-безхатченкам на регіональному рівні. Чому саме жінкам? Бо, за свідченнями самих безхатчинок (як жінок, так і чоловіків), жінкам на вулиці значно важче. Вони частіше зазнають насильства, зокрема, сексуального. До них більш упереджене ставлення громадськості (через закріплені культурою стереотипи про роль і місце жінки в суспільстві).

На сьогоднішній день в Україні і, зокрема, Вінниці відсутня комплексна система роботи з безхатченками. Пропоновані послуги є точковими або надаються певними ГО/ релігійними/благодійними організаціями, а тому часто є специфічними, рамковими і не можуть комплексно задовольнити потреби.

Задля зміни ситуації ініціативною групою було вирішено:

 сформувати робочу групу;

 вивчити потреби безхатченків саме з їхнього погляду;

 дізнатися й узагальнити наявний світовий та український досвід забезпечення прав та подолання дискримінації жінок-безхатченок, а разом з ними і безпритульних дітей та чоловіків;

 розробити та презентувати зацікавленим і повноважним інституціям/особам модель надання послуг жінкам-безхатченкам, яка базується на реальних потребах безпритульних та є прийнятною для них;

 провести інформкампанію щодо подолання стигматизації жінок-безхатченок у громаді та надання інформації безпритульним про можливу допомогу.

За кожним з цих пунктів уже є чимало напрацювань, успішного досвіду, гірких і болючих історій. І ми про все обов’язково розкажемо. А якщо хочете долучитися (у будь-якому форматі) – нас можна знайти тут  або за #притулокВінниця.

І пам’ятаймо, не всі люди безхатченки, але всі безхатченки – люди!

Грант був наданий в рамках проекту «Підтримка нових лідерок та правозахисниць вразливих жінок в Україні, Білорусі, Молдові, Грузії та Росії», що впроваджується французькою організацією IREX Europe за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Український жіночий фонд є партнером з реалізації проекту в Україні та Молдові.

Зміст та формат проекту є одноособовою відповідальністю Громадської організації «ІПЦ «ВІСЬ» м.Вінниця і за жодних обставин не може вважатись як такий, що відображає позицію грантодавців.

admin

12 листопада, 2019