На Вінниччині викрили зловмисників, які викрадали кошти з банківських карток пенсіонерів

Новини Вінниці / На Вінниччині викрили зловмисників, які викрадали кошти з банківських карток пенсіонерів

У Хмільницькому районі Вінниччини правоохоронці викрили двох людей – чоловіка та жінку, які викрадали кошти з банківських карток пенсіонерів. Фактично вони користувались довірливістю літніх людей та небажанням періодично перевіряти стан рахунків.

У відділі комунікації поліції Вінницької області кажуть про два окремі випадки.

Так, до поліції надійшло повідомлення від 62–річної мешканки Іванівської територіальної громади. Пенсіонерка розповіла, що раптом виявила відсутність коштів на картці, хоча останнім часом нею не користувалась.

Згідно виписки з карткового рахунку потерпілої працівники поліції встановили, що протягом останніх трьох місяців (!) невідома особа кілька разів здійснювала розрахунки цією картою в місцевому магазині.

В ході проведення розшукових заходів поліцейські встановили особу, причетну до вчинення злочину. Нею виявилась 46–річна місцева жителька. Зловмисниця кілька разів викрадала банківську картку жінки, розраховувалась нею за товар й щоразу таємно повертала її пенсіонерці, яка нічого не запідозрила.

Загалом підозрювана витратила понад 4 000 гривень. Також зловмисниця виявилася причетною до крадіжки мобільного телефону пенсіонерки.

Другий випадок стався в іншій громаді. До правоохоронців з аналогічною проблемою звернулася 80–річна мешканка Махнівської територіальної громади.

У ході розшукових заходів поліцейські встановили, що до злочину причетний 35–річний місцевий житель. Дізнавшись реквізити банківської картки пенсіонерки, зловмисник за допомогою інтернет–банкінгу протягом квітня–червня здійснював перекази коштів потерпілої на власний рахунок. Підозрюваний причетний до майже 30-ти таких незаконних операцій та загалом привласнив близько 30 000 гривень пенсіонерки.

Слідством вирішує питання щодо повідомлення зловмисникам про підозру.

За цими фактами розпочаті кримінальні провадження за ч. 4 ст. 185 ККУкраїни (крадіжка). Такий злочин карається ув’язненням до 8 років.

Поліція вкотре нагадує громадянам, якщо раптом ви втратили свою банківську картку або у вас її викрали, насамперед необхідно її заблокувати. У такий спосіб ви убезпечите власні кошти й не дасте іншим скористатися ними. Хоча у даних випадках таке не допоможе.

Макс Мельник

10 серпня, 2022