На Вінниччині викрили групу телефонних шахраїв з Ладижинської колонії

Новини Вінниці / На Вінниччині викрили групу телефонних шахраїв з Ладижинської колонії

Понад рік силовики Вінниччини виявляють «недоліки» у Ладижинській виправній колонії. Там і виробництво наркотиків курували, і місцевий ув’язнений хотів свої «права» у закладі ввести. Наразі правоохоронці викрили там групу телефонних шахраїв. Її організатором називають 32–річного чоловіка, який відбуває покарання за особливо тяжкий злочин.

Як повідомляють у відділі комунікації поліції Вінницької обалсті, разом із ще одним 36-річним засудженим та 42-річною спільницею на волі ув’язнений ошукував людей по всій Україні. Жінка проживає у Козятині.

По телефону зловмисники вводили в оману людей, називаючись співробітниками банку, та отримували конфіденційну інформацію щодо їх банківських карток. У подальшому переводили з рахунків потерпілих усі наявні кошти. Наразі поліцейським відомо про десять епізодів злочинної діяльності шахраїв.

Викрили злочинну діяльність угруповання оперативники  кримінальної поліції Головного управління Національної поліції у Вінницькій області спільно зі слідчими СУ главку.

Шахраї діяли за стандартною схемою. З колонії чоловіки телефонували за випадковими номерами телефонів і називались працівниками банківської установи. У ході розмови зловмисники дізнавались конфіденційну інформацію щодо карткових рахунків співрозмовників, зокрема, номери рахунків та коди доступу. Після цього вони переводили гроші потерпілих на рахунок своєї козятинської спільниці.

Поліцейські провели обшук за місцем відбування покарання засуджених та в помешканні їх спільниці та вилучили у них мобільні телефони, сім карти, планшет, чорнові записи, інші речові докази злочинної діяльності.

Силову підтримку проведення процесуальних дій забезпечували бійці спецпідрозділу  КОРД.

Встановлено десять потерпілих з різних регіонів України, які втратили близько 500 тисяч гривень. Наразі поліція встановлює  інших осіб, які постраждали  від дій шахраїв.

Слідство розслідує кримінальне провадження за ч. 3 ст. 190 КК України (шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки). За такий злочин передбачено покарання - до 8 років позбавлення волі. Досудове розслідування триває.

Макс Мельник

21 лютого, 2022