На Вінниччині видали унікальну книгу про Леонтовича, яку автор писав 50 років

Новини Вінниці / На Вінниччині видали унікальну книгу про Леонтовича, яку автор писав 50 років

У Вінниці викладач вінницького державного педагогічного університету ім. Михайла Коцюбинського Анатолій Завальнюк сьогодні презентував результат своїх 50-ти річних досліджень - монографію про "українського Баха". Мова йде про унікальну книгу "Микола Леонтович. Повне зібрання хорової та педагогічної спадщини" над якою автор почав працювати ще у 1968 році.

У Вінниці викладач Вінницького державного педагогічного університету ім. Михайла Коцюбинського Анатолій Завальнюк сьогодні презентував результат своїх 50-тирічних досліджень - монографію про "українського Баха". Мова йде про унікальну книгу "Микола Леонтович. Повне зібрання хорової та педагогічної спадщини", над якою автор почав працювати ще у 1968 році.

Робота над виданням була не лише тривалою, але й важкою, свій відбиток наклала заборона в радянські часи творчості Леонтовича. Однак подробиці про маловідомі сторінки життя і смерть композитора таки вдалося дізнатися.

В книзі зібрано теоретичні дослідження Анатолія Завальнюка, а також різноманітні матеріали, документи, фотографії, листи до майбутньої дружини, спогади дочки про батька. У монографії охоплено хорову і педагогічну спадщину композитора: музичну обробку народних пісень, релігійні колядки, псалми, аранжування піснеспівів, херувимські пісні, молебен благодарственний Господу Богу, Літургія Іоанна Златоустого та методичний підручник навчання співу в школах, автором якого є Микола Леонтович.

"Писати книгу довелося із чистого листка. Адже багато матеріалів було у занедбаному стані.  До неї включив все, що Леонтович залишив після себе. Зокрема і його педагогічні твори, як він організовував оркестр у сільській школі, який за рік грав фрагменти творів Чайковського. Також і духовна музика , яка і сьогодні маловідома.

Духовна музика Леонтовича звучала по всьому світі давно, а в нас вона почала звучати років 15-20 років тому. Також було віднайдено дуже цінні експонати, зокрема оригінальні листи до своєї майбутньої дружини. Творчість видатного композитора дуже складна своєю поліфонією тому її виконують і нині високопрофесійні колективи.

Весь секрет творчості Леонтовича, чим він завоював весь мистецький світ, полягає в тому, що він, не маючи високої освіти, самотужки оволодів найвищим технічним засобом для композитора – поліфонією", — сказав під час презентації Анатолій Завальнюк.

На видання книги накладом 300 примірників з обласного бюджету у 2017 році було виділено кошти в сумі 45 тисяч гривень.

"Історична пам’ять народу матеріалізується у конкретних речах: віршах, нотах, у тій потужній енергетиці, яка передається разом з ними  від покоління до покоління. Це ті сакральні речі, які не піддаються жодним математичним розрахункам, але саме в такий спосіб виростає і міцніє народ, утверджується нація.

Готуючись до140-річчя від дня народження видатного українського композитора, хорового диригента, педагога, громадського діяча Миколи Леонтовича, ми у 2016 році відкрили оновлений меморіальний комплекс у с. Марківці, де похований композитор, встановили рекорд на площі ім. Шевченка по найбільш масовому виконанню "Щедрика".

У 2017 році було названо іменем Леонтовича Вінницьку філармонію, а в 2018-му році планується створення великого хорового колективу, який також носитиме ім’я  Миколи Леонтовича", - зауважив під час презентації книги голова облдержадміністрації Валерій Коровій.


Раніше NaПарижі повідомляв, що хата у Шершнях не належала родині Леонтовичів, але на неї збирають кошти.