На Вінниччині виборців хочуть оштрафувати за те, що рвали бюлетені: які порушення фіксували на дільницях

Новини Вінниці / На Вінниччині виборців хочуть оштрафувати за те, що рвали бюлетені: які порушення фіксували на дільницях

Станом на 17:00 ситуаційним центром ГУНП у Вінницькій області зафіксовано 103 повідомлення про можливі порушення виборчого законодавства. Про це на брифінгу розповів начальник ГУНП Іван Іщенко.

Станом на 17:00 ситуаційним центром ГУНП у Вінницькій області зафіксовано 103 повідомлення про можливі порушення виборчого законодавства. Про це на брифінгу розповів начальник ГУНП Іван Іщенко.

За його словами, розпочато три кримінальних провадження, на сімох правопорушників складені  адмінпротоколи.

Так, у Ямпільському районі на виборчій дільниці у селі Миронівка місцева жителька отримала бюлетені для голосування  без пред’явлення документів, що посвідчують особу. За цим фактом слідством розпочато кримінальне провадження за ознаками правопорушення, передбаченого ст.158-1 КК України (незаконне використання виборчого бюлетеня). За це передбачено до трьох років обмеження волі.

Також розпочато одне кримінальне провадження за фактом  хуліганських дій на дільниці у м. Вінниці відносно волонтера, який проводив опитування. Такі дії кваліфікуються  за ч. 1 ст. 296 Кримінального кодексу України (хуліганство). За таке правопорушення передбачено обмеження волі на строк до 5 років.

Ще одне кримінальне провадження розслідується за фактом завідомо неправдивого повідомлення про замінування дільниць у Тиврівському районі відповідно до ч.1 ст. 259 ККУ. 

На порушників виборчого законодавства складено також сім адміністративних протоколів. Один – за  незаконне поширення інформації щодо кандидата, один – за не допуск спостерігача від ОПОРИ на підготовче засідання п'ять – за псування або винесення бюлетенів виборцями.

Зокрема, у Погребищенському районі відкрито провадження за фактом поширення інформації негативного характеру про одного з кандидатів на посаду міського голови - ст. 212-10 КУпАП (порушення обмежень щодо ведення передвиборної агітації). За таке правопорушення передбачено покарання у вигляді накладання штрафу в розмірі до трьохсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Ще один адміністративний протокол складено на 56-річного мешканця Тростянецького району, який порвав свої виборчі бюлетені. Згідно ст. 212-23 КУпАП (пошкодження, приховування, знищення свого виборчого бюлетеня, або винесення його за межі приміщення для голосування) передбачено накладення штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Також два виборці у м. Вінниці, а також  по одному в Ямпільському та Томашпільському районах  порвали видані їм членами комісії бюлетені або винесли їх за межі дільниці. За даними фактами відносно правопорушників складені адміністративні протоколи відповідно до ст. 212 – 23 (пошкодження, приховування, знищення свого виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі або винесення його за межі приміщення для голосування). Санкція статті передбачає накладення штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Крім того, у Крижопільському районі на  голову виборчої комісії однієї з дільниць складено адміністративний протокол за ст. 212 – 24 (перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати учать у референдуму, або діяльність суб’єкта виборчого процесу) через те, що не допустили на підготовче засідання комісії представника  Громадянської мережі ОПОРА.

Сергій Маламура

25 жовтня, 2020