На Вінниччині встановили пам'ятник сарматському царю Інесмею

Новини Вінниці / На Вінниччині встановили пам'ятник сарматському царю Інесмею

Наприкінці липня на Вінниччині встановили єдиний у світі пам'ятник сарматському царю Інесмею. Віднині він охороняє околиці Ямполя.

Нагадаємо, Інесмей – реальна історична особа. Поховання сарматського володаря знайшли поблизу Ямполя на Вінниччині наприкінці ХХ сторіччя. У грецькому місті Ольвія (на території сучасного Миколаєва) карбували монети із зображенням Інесмея, як господаря поліса. Так зване сарматське золото з поховання нині періодично виставляється у Вінницькому краєзнавчому музеї.  

Автором пам’ятника є місцевий скульптор Микола Крижанівський. Роботу він представив 22 липня.

«Сьогодні ми повертаємося до пошуків свого коріння, пізнання нашої минувшини, якою Україна була раніше, і звідки дух козацький. 1984 року неподалік від Ямполя, біля села Пороги було знайдено могилу сарматського царя Інесмея з багатющою колекцією сарматського золота. Ми вирішили, що така цікава історія має стати підґрунтям для створення цікавої туристичної локації нашого краю, і запропонували нашому відомому подільському скульптору Миколі Крижанівському створити пам'ятник царю Інесмею», – повідомила «Укрінформу» голова ГО «Туристична Ямпільщина» Мирослава Марченко.

За її словами, пам'ятник царю Інесмею встановили за 3 км від Ямполя, поблизу с. Пороги. Він стане локацією багатьох туристичних маршрутів, зокрема, одного з найпопулярніших – «Велосипедом по південному Поділлю».

Фінансовий бік спорудження пам'ятника взяв на себе Фонд родини Загорій, а Ямпільська міська рада надала матеріал для його виготовлення і забезпечила благоустрій території навколо.

«Пропозиція створити пам'ятний знак саме перед селом Пороги при виїзді із Ямполя лягла на душу – як обов'язок мистця творити у годину світоглядної війни за незалежність і право бути на цій землі. Адже були у нас і царі, і воїни, бо ми ж є нащадки достойного вільного роду з давен, коли московських ординців не існувало, а князями сарматськими титулували себе наші славні гетьмани, зокрема Хмельницький та Мазепа», – написав Крижанівський.

Слід додати, що в Ямполі давно з креативом підходять до пам’ятників. У місті є пам’ятник томату, а у сусідній Оксанівці - річковій дністровській мідії, харчування якою врятувало місцевих мешканців від смерті під час голоду після Другої світової війни.

Фото з Facebook

Олеся Рудницька

11 серпня, 2023