На Вінниччині вшанували жертв фашизму – військових моряків, солдат та мирних жителів

Новини Вінниці / На Вінниччині вшанували жертв фашизму – військових моряків, солдат та мирних жителів

У Вінницькій областіі вшанували жертв фашизму – 9 тисяч військових та мирних жителів, розстріляних та похованих у Талимонівському Яру, що на Козятинщині.

У Вінницькій областіі вшанували жертв фашизму – 9 тисяч військових та мирних жителів, розстріляних та похованих у Талимонівському Яру, що на Козятинщині. Величезна братська могила довгий час була занедбана – в яру випасали худобу. Про трагедію нагадував невеликий обеліск. В 2012 році меморіал облаштували - поставили нову Стелу і вже кілька років поспіль офіційні делегації вшановують заглиблих.

Про це повідомляють офіційні джерела.

Учасники поминального заходу, серед яких був і міський голова Козятина Олександр Пузир,  хвилиною мовчання вшанували полеглих під час ІІ Світової війни.

«Історія поступово відкриває нам свої сторінки, а завдання нинішніх поколінь – врахувати всі уроки тих сумних подій, аби такого більше не повторилося», – зазначив Козятинський міський голова Олександр Пузир.

Зазначимо, що в Талимонівському яру розстріли тривали впродовж 1942-1943 років. Відомо, що крім мешканців Козятина, імена яких частково встановлені, тут поховані моряки Пінської річкової флотилії, червоноармійці та партизанам.

З 1950-х року на місці трагедії стояв невеличкий обеліск. Вісім років назад Талимонівському  яру встановили Стелу. Для цього в Козятині демонтували пам‘ятник 50-річчю Жовтня. Сталося це ще до того, як було прийнято закон про декомунізацію. 

Марина Карабай

14 червня, 2020