На Вінниччині вшанували пам‘ять кулеметника БТРу Максима Мушту, який загинув під час визволення Ясинуватої

Новини Вінниці / На Вінниччині вшанували пам‘ять кулеметника БТРу Максима Мушту, який загинув під час визволення Ясинуватої

На Вінниччині у військовій частині 3028 вшанували пам‘ять кулеметника БТРу Максима Мушти, який загинув під час визволення райцентру на Донеччині. Спогадами про бій поділилились гвардійці Олександр Рогоза та Валентин Мартинюк.

На Вінниччині у військовій частині 3028 вшанували пам‘ять кулеметника БТРу Максима Мушти, який загинув під час визволення райцентру на Донеччині. Спогадами про бій поділилились гвардійці - члени екіпажу Олександр Рогоза та Валентин Мартинюк.

Про це йдеться на сторінці спільноти Військова частина 3028 Нацгвардії України в соціальній мережі Facebook.

15 серпня 2014 рік екіпаж БТР-4Е військової частини 3028, яка дислокується на Вінниччині, спільно з бійцями загону спеціального призначення "Омега" НГУ та 95 ОДШБр ЗСУ виконували завдання по звільненню міста Ясинувата Донецької області.


До складу екіпажу БТР входив командир - старший лейтенант Олександр Рогоза, водій - прапорщик Валентина Мартинюка, та кулеметник – старшина Максим Мушта.

«Прийнявши на борт десант підрозділу «Омега», ми першими в’їхали в місто, за нами йшов танк і основна колона», – розповідає Олександр Рогоза.

Військові закріпились в центрі міста біля райради, та згодом виявилось, що це місце було добре пристріляно бойовиками. Фактично БТР викликав вогонь на себе. Командир екіпажу розповідає, що стріляли з трьох сторін, тож він вирішив вийти з БТР, щоб знайти інше місце дислокації, що і врятувало йому життя.

«Як зараз пам’ятаю, виходжу з машини, проходжу кілька метрів і снаряд влучає в будівлю і рикошетить в кондиціонер БТРа, а мене відкидає в бік та накриває зверху шматком піддашка. Отямившись, бачу, як водій БТРа Валентин Мартинюк з медиком рятують Максима», - згадує військовий.

Поранення виявилось смертельним, І 17 серпня 2014 року кулементника не стало.

Згідно з указом Президента України старшина Максим Мушта був нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно), та присвоєне чергове військове звання «прапорщик» (посмертно) згідно з наказом Командувача НГУ.

Поховано Максима Мушту в рідному селі Ковалівка, що на Вінниччині.

У знак пам’яті про кулеметника БТР прапорщика Максима Мушту запроваджені змагання серед екіпажів БТР Нацгвардії, які проводяться щороку.


Також в день загибелі у Залі пам’яті на території Міністерства оборони України під час щоденного ранкового церемоніалу вшанування захисників України, згадали і Максима Мушту.