На Вінниччині військовим передають їх землі

Новини Вінниці / На Вінниччині військовим передають їх землі

Днями комісія розглянула 13 проєктів голови Вінницької обласної державної адміністрації Сергія Борзова щодо передачі земельних ділянок у власність або користування фізичним та юридичним особам, більшість з них комісія погодила.

Обласна земельна комісія погодила 12 проєктів розпоряджень голови Вінницької обласної державної адміністрації про надання земельних ділянок державної власності. Засідання відбувалось в режимі відеоконференції.

Як повідомляють у пресслужбі на розгляд комісії було надано 13 проєктів розпоряджень, 9 з них були підготовлені спеціалістами Держгеокадастру, 4 проєкти - Департаментом агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів облдержадміністрації. Крім того, на обговорення винесено 1 питання Головним управлінням Держгеокадастру у Вінницькій області.

Під час роботи комісії розглянуто всі питання, винесені на порядок денний. За результатами роботи комісії, погоджено 12 проєктів розпоряджень голови облдержадміністрації щодо надання земельних ділянок державної власності у власність або користування фізичним та юридичним особам.

Зазначимо, що серед іншого були розглянуті питання щодо зміни цільового призначення земельної ділянки на території Ільківської сільської ради про надання дозволу ВОКСЛП «Віноблагроліс» на розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельних ділянок в натурі, які знаходяться в користуванні цього підприємства, на території окремих територіальних громад Вінницького району.

Свої «володіння» зможуть узаконити і військові. Квартирно-експлуатаційний відділу міста Вінниці отримав дозвіл на розроблення технічної документації із землеустрою в Калинівському районі.

Мова йде про земельну ділянку загальною площею 1006,59 га, в тому числі площею 616,53 га на території Калинівської міської ради, та площею 390,06 га на території Павлівської сільської ради Калинівського району.

Зазначимо, що військові і раніше користувались цією землею і навіть мали державний акт на землю - серія Б № 000393.

Нині ж мова йде про оформлення Державного акту на землю нового зразка, до речі, кошти на переоформлення виділяє Міністерство оборони.

Як зазначають фахівці, доволі багато земель Міністерства оборони взагалі не мають державних актів ні старого, ні нового зразка. Лише рішення сільської ради. 

Тож коли землі міністерства оборони починали обробляти аграрії, в юридичному плані таких виробників не можна було ні захистити (від рейдерів), ні покарати (зокрема за несплату податків).

Оформлення земельних ділянок за новими державними актами дасть можливість ввести такі землі в «юридичну площину».