На Вінниччині відшукали липу-довгожительку

Новини Вінниці / На Вінниччині відшукали липу-довгожительку

На Вінничині знайшли дерево, вік якої становить чотири  половиною сторіччя. Мешканці села Слобідка, що у Вінницькій області, впевнені, що липа – ровесниця села, тож може стати «туристичною  родзинкою».

На Вінничині знайшли дерево, вік якого становить чотири з половиною сторіччя. Мешканці села Слобідка, що у Вінницькій області, впевнені, що липа – ровесниця села, тож може стати «туристичною родзинкою» в громаді.

Про це повідомляє Калинівка.City.

Для обчислення віку лип довелося шукати спеціальну методику.

«Обхват стовбура липи виявився більше чотирьох метрів. Навіть після того, як відкинули зайві сантиметри на нарости, залишилося чотири метри і сім сантиметрів.

Аби вирахувати вік дерева, працівники Іванівської сільської ради почали шукати різні методики, за якими це роблять. Знайшли потрібну інформацію в інтернеті, потім, задля підтвердження своїх підрахунків, звернулися за консультацією до фахівців лісової галузі», - йдеться в інформації.

Зробивши відповідні підрахунки, селяни підрахували, що вік дерева складає близько 450 років.

«За нашими підрахунками, це дерево можна вважати ровесником села. Слобідку в середині ХVІ сторіччя заснували вихідці з Кам’яногірки. Село кілька разів змінювало назву – Нова Кам’яногріка, Слобідка Кам’яногірська, Слобідка, а ця липа - свідок минулих століть. Слобідська липа - не рекордсмен-довгожитель (в Україні є липа, якій за підрахунками вісімсот років), але вона цілком може стати ще одним туристичним об’єктом в громаді», - розповідає заступник Іванівського сільського голови каже Ігор Лановий.