На Вінниччині відновили козацький храм, якому понад 200 років (ФОТО)

Новини Вінниці / На Вінниччині відновили козацький храм, якому понад 200 років (ФОТО)

Керівник одного з фермерських господарств Вінниччини Микола Мотузюк виявив бажання відновити козацький храм, що розташований на Вінниччині у селі Мала Ростівка. За словами фахівців, архітектурно він являє собою дерев’яний тетраконх із прибудованою в єпархіальному стилі дзвіницею. Такі храми часто зводилися козаками тому церкву й називають козацькою.

Керівник одного з фермерських господарств Вінниччини Микола Мотузюк виявив бажання відновити козацький храм, що розташований на Вінниччині у селі Мала Ростівка Оратівського району. За словами фахівців, архітектурно він являє собою дерев’яний тетраконх із прибудованою в єпархіальному стилі дзвіницею. Такі храми часто зводилися козаками, тому церкву й називають козацькою.

Спільно з родиною пан Микола більше п’яти років відновлює козацький храм. Чоловік має на меті зробити його таким, яким він був після спорудження у 1776 році. Для цього використовують матеріал дуба. Також зберегли всі елементи, що залишилися у храмі зі старих часів на стінах, як всередині, так і зовні.

За словами фермера, у залишках будівлі не вдалося знайти цифри, які б свідчили про час спорудження сільської святині. Всіх цікавив цей факт, адже необхідно було знати, наскільки надійними є старі балки.

Допомогла експертиза частини деревини із зрубу, яку провели в Києві в одній зі спеціалізованих установ. За висновками експертів, деревині дуба, з якої зроблені стіни церкви, приблизно триста років.

Як пояснили фермеру фахівці, у церкві особлива акустика, яку навряд чи вдалося б добитися у новозбудованій споруді. 

«Акустичні особливості дерев’яних церков – це секрет давніх майстрів не вивчений дотепер. Звук у них не відлунює і водночас не згасає. Незалежно від того, якого розміру споруда – велика чи мала», – розповідає Микола Мотузюк.

Цікаво, що запис про спорудження церкви у Малій Ростівці є у книзі «Сказание о населенных местностях Киевской губернии» (1864). Саме там є запис про спорудження козацької Покровської церкви у Малій Ростівці у 1776 році.

Новини Вінниці / На Вінниччині відновили козацький храм, якому понад 200 років (ФОТО)Новини Вінниці / На Вінниччині відновили козацький храм, якому понад 200 років (ФОТО)Новини Вінниці / На Вінниччині відновили козацький храм, якому понад 200 років (ФОТО)Новини Вінниці / На Вінниччині відновили козацький храм, якому понад 200 років (ФОТО)Новини Вінниці / На Вінниччині відновили козацький храм, якому понад 200 років (ФОТО)