На Вінниччині відбудеться фестиваль хліба, де буде презентована «житня колекція» українського одягу

Новини Вінниці / На Вінниччині  відбудеться фестиваль хліба, де буде презентована «житня колекція» українського одягу

На Спаса, 19 серпня, на Вінниччині відбудеться обласне свято обрядових хлібів та дідухів «Народу вічний оберіг». Дійство, яке в області організовують вже більше 10 років, проходитиме на базі Музею хліба села Білопілля, що в Козятинському районі.

На Спаса, 19 серпня, на Вінниччині відбудеться обласне свято обрядових хлібів та дідухів «Народу вічний оберіг». Дійство, яке в області організовують вже більше 10 років, проходитиме на базі Музею хліба села Білопілля, що в Козятинському районі.  

Традиційно до музею на свято з’їжджаються майстри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва з усієї області.

«Громади під час фестивалю представляють свої  експозиції, демонструють дідухи, короваї , обрядові хліби, вироби із соломи, лозоплетіння, вишивки та багато чого іншого. Це свято своєрідна вдячність хліборобській праці. Це не просто виставка, під час заходу проводимо конкурс на кращий коровай, кращий дідух, кращий виріб народної творчості.

Цьогоріч також для учасників та гостей фестивалю буде презентовано «житню колекцію» українського одягу від української майстерні «TAN DEM», який очолює Олена Беззубенко. Модельєр з Києва, але придбала у нашій громаді дачний будинок, багато часу проводить в нас і  допомагає нашому селу», - розповів NaПарижі  директор «Комунального закладу «Музей Хліба. с. Білопілля» Сергій Рибачук.

Нагадаємо, що «Музей хліба» у селі Білопілля Козятинського району - єдиний у регіоні. Головною родзинкою закладу є старовинний 15-метровий млин. Це архітектурний пам'ятник XVIII століття, який тут збудував бідний селянин Федор Білошкап. Чоловік з двома молодшими сестрами залишилися сиротами доволі рано. Аби вижити, Федір Андрійович на останні гроші купив у місцевого пана клаптик землі, де й збудував вітряк. Музей у селі відкрили у 1986 році. Тут представлені понад 700 експонатів. Зокрема техніка, якою обробляли землі для вирощування зерна. Є старовинна хатина, що відтворює собою селянський побут ХVІІІ-ХІХ століть.