На Вінниччині у в’язниці та на волі силовики затримали сімох підозрюваних у шахрайстві з банківськими картками

Новини Вінниці / На Вінниччині у в’язниці та на волі силовики затримали сімох підозрюваних у шахрайстві з банківськими картками

На Вінниччині поліцейські викрили учасників злочинної групи, які перебуваючи у в’язниці шахрайським шляхом привласнювали кошти громадян. За даними слідства, четверо засуджених разом із трьома спільниками ошукували людей по всій Україні. Зловмисники телефонували до громадян та, представляючись співробітниками банку, вводили їх в оману після чого виводили з рахунків потерпілих усі наявні кошти.

Діяльність ОЗГ із сімох осіб задокументували слідчі обласного главку спільно із працівниками управління стратегічних розслідувань у Вінницькій області у чіткій взаємодії із оперативними співробітниками Центрально-Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань Мін’юсту, воєнізованого формування «Циклон-Поділля» ЦЗМУ за процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури. Силову підтримку забезпечували бійці КОРДу.

Як повідомляють у відділі комунікації поліції Вінницької області, за результатами проведеного комплексу розшукових заходів і слідчих дій оперативники вийшли на слід зловмисників, які з червня цього року ошукували жителів різних областей.

Причетними до шахрайської схеми виявилися троє жителів Вінниччини та четверо осіб, які утримуються в установі виконання покарань. Пошук потерпілих осіб та повідомлення їм брехні здійснювали засуджені, а кошти, здобуті злочинним шляхом переводили в готівку їх спільники на волі.

Впродовж трьох місяців жертвами шахрайських схем стали громадяни з різних регіонів України. Наразі слідчі задокументували десять епізодів їхньої злочинної діяльності.

Зловмисники телефонували за випадковими номерами телефонів. Під час розмови вони представлялись співробітниками банку та повідомляли потерпілим неправдиву інформацію про те, що начебто хтось намагається зняти кошти з їх банківських рахунків шляхом розрахунку в інтернет–магазині. 

Аби попередити зняття грошей, шахраї пропонували співрозмовнику, діючи за їх інструкцією, провести певні операції. Після того, як потерпілі виконували їх вказівки, всі кошти з карток зараховувалися на підконтрольні банківські рахунки членів групи або їх мобільні рахунки. 

Працівники поліції провели обшуки за місцем відбування покарання засуджених та за місцями проживання їх спільників. Слідчі вилучили ряд доказів, що вказують на їх причетність до злочинної діяльності, а саме, мобільні телефони, сім картки, карти пам’яті (флешносії), банківські картки та чорнові записи.

За цим фактом слідством розпочато провадження за частиною 3 статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство). Санкція статті передбачає покарання до 8 років ув'язнення.