На Вінниччині спостерігається збільшення популяції бобрів. Зубаті вже "хазяйнують" у місті

Новини Вінниці / На Вінниччині спостерігається збільшення популяції бобрів. Зубаті вже "хазяйнують" у місті

На Вінниччині з року в рік збільшується популяція борів, яких ще у середині минулого століття в Україні налічувалося лише більше двох сотень, через що вид був занесений до Червоної книги України. Наразі ситуація кардинально змінилась.

На Вінниччині з року в рік збільшується популяція борів, яких ще у середині минулого століття в Україні налічувалося лише більше двох сотень, через що вид був занесений до Червоної книги України. Наразі ситуація кардинально змінилась.

Згідно проведеного щорічного обліку диких тварин, у 2020 році в лісових угіддях Вінниччини було зафіксовано 541 бобер. Тоді, як у 2019 році їх популяція у області склала - 433 особини. Наразі тварини настільки адаптувались до сучасного темпу життя людей та розширення міст, що активну життєдіяльність бобрів давно засвідчують і у столиці. Неодноразово фіксувались повалені дерева й у місті Вінниця, на Вишенському озері, що розташоване зовсім недалеко від спального району та проїжджої частини.

На сьогоднішній день бобер не входить до переліку вимираючих видів, та викреслений з Червоної книги України. Науковці пов'язують зростання чисельності бобрів із заселенням поголів’я з інших регіонів та із непопулярністю бобрового хутра.

Поки що лісівники не скаржаться на негативні наслідки, пов’язані із підтопленням земель через боброві загати. Загалом існує думка, що робота бобрів сприяє очищенню водних об’єктів.

Що стосується полювання на бобрів, то воно ускладнене в першу чергу тим, що це – нічний звір. Законодавством полювання через годину після заходу сонця заборонено. Штраф за незаконне добування цієї тварини становить 10 тис грн.

На фото представлених пресслужбою Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства – свідчення життєдіяльності бобрів у лісових угіддях Хмільницького лісгоспу на штучній водоймі, спорудженій для водопою диких тварин.

Новини Вінниці / На Вінниччині спостерігається збільшення популяції бобрів. Зубаті вже "хазяйнують" у місті    Новини Вінниці / На Вінниччині спостерігається збільшення популяції бобрів. Зубаті вже "хазяйнують" у місті    Новини Вінниці / На Вінниччині спостерігається збільшення популяції бобрів. Зубаті вже "хазяйнують" у місті    Новини Вінниці / На Вінниччині спостерігається збільшення популяції бобрів. Зубаті вже "хазяйнують" у місті    Новини Вінниці / На Вінниччині спостерігається збільшення популяції бобрів. Зубаті вже "хазяйнують" у місті
Ірина Заіковата

19 лютого, 2020