На Вінниччині сміттям знищують популяцію рідкісного дикого тюльпана

Новини Вінниці / На Вінниччині сміттям знищують популяцію рідкісного дикого тюльпана

У селі Дмитрашківка Піщанської громади, що на Вінниччині, стихійний смітник виник у місцевому парку, де ростуть рідкісні червонокнижні дикі тюльпани. Наразі проблему нібито не помічають у місцевій владі.

«Це рідкісний дикий тюльпан, занесений до Червоної книги. Росте в нас в Дмитрашківці (паркова зона в совхозі). Це ми з вами так бережемо природу? Нажаль цей смітник створили люди ,а природа створила для вас квіти. Вам не соромно. Схаменіться, цінуйте те, що вам дарує природа, бо вона може розізлитись на вас», - звернулась до односельців Ірина Цісар.

Тюльпан дібровний поширений у лісостеповій і степовій зонах від басейну Південного Бугу до пониззя Дону та у Предкавказзі. Вінниччина – найзахідніша частина ареалу рослини.

Вид зникає через порушення природних екотопів внаслідок господарського освоєння територій, зведення лісів, випасання худоби, витоптування у місцях рекреації, збирання на букети.· 

Рослину охороняють в Українському степовому, Луганському ПЗ, НПП «Святі Гори» та у багатьох інших територіях природно-заповідного фонду. Науковцями рекомендується створити заказники у місцях зростання виду, контролювати стан популяцій та вирощувати у ботанічних садах. Заборонено збирання рослин.

Новини Вінниці / На Вінниччині сміттям знищують популяцію рідкісного дикого тюльпанаНовини Вінниці / На Вінниччині сміттям знищують популяцію рідкісного дикого тюльпанаНовини Вінниці / На Вінниччині сміттям знищують популяцію рідкісного дикого тюльпанаНовини Вінниці / На Вінниччині сміттям знищують популяцію рідкісного дикого тюльпана
Олеся Рудницька

19 квітня, 2023