На Вінниччині скасують богослужіння у храмах. Чи прислухаються у Варсонофія до «карантину» від уряду?

Новини Вінниці / На Вінниччині скасують богослужіння у храмах. Чи прислухаються у Варсонофія до «карантину» від уряду?

Аби запобігти поширенню респіраторних інфекцій, зокрема можливої передачі коронавірусу SARS-CoV-2, уряд запровадить низку «карантинних» заходів. Але чи прислухаються до Кабміну у Вінниці. Архієпископ Вінницький УПЦ МП Варсонофій вже проігнорував заборону проводити масові заходи місцевої влади та очолив хресну ходу 8 березня. Ймовірно, не зважатиме вінницьке духовенство і на обмеження центральної влади.

Аби запобігти поширенню респіраторних інфекцій, зокрема можливої передачі коронавірусу SARS-CoV-2, уряд збирається запровадити низку «карантинних» заходів. Але чи прислухаються до Кабміну у Вінниці. Архієпископ Вінницький УПЦ МП Варсонофій вже проігнорував рекомендації місцевої влади не проводити масові заходи та очолив хресну ходу 8 березня. Ймовірно, не зважатиме вінницьке духовенство і на обмеження, що запровадить центральна влада.

Уряд має намір запровадити низку заходів, які повинні допомогти призупинити поширення інфекції. Запровадять карантин для навчальних закладів. Впродовж трьох тижнів учні шкіл сидітимуть вдома, а студенти навчатимуться дистанційно. Крім того, буде скасовано богослужіння в церквах. Про запровадження таких заходів 10 березня йшлося на селекторній нараді, яку уряду проводив з регіонами. Про це повідомив у Telegram журналіст Віталій Глагола із посиланням на джерела.

За його словами, також Кабмін вирішив обмежити виїзд громадян за кордон. У державних структурах всі наради переведуть у режим відеоконференцій. Також в установах запровадять щоденний температурний скринінг персоналу. Обов’язковим буде провітрювання приміщень та їх санітарна обробка.

Ще 9 березня прем'єр-міністр Денис Шмигаль підписав новий посиленний план» боротьби з поширенням в Україні коронавірусної інфекції COVID-19. Міністерство охорони здоров’я повинно розробити комунікаційний план по визначенню алгоритмів дій у разі виникнення нових випадків коронавірусу та довести його до відома місцевих органів влади.

Зазначимо, у Вінниці певні попереджувальні заходи вже впроваджено. На базі 1-ої лікарні відведено бокс для можливих хворих, громадський транспорт обробляють дезінфікуючими засобами. Напередодні 8 березня місцева влада заборонила проводити масові заходи. У зв’язку з можливим зараженням, а серед вінничан багато хто повертається з Італії, де стан з недугою близький до епідемії, містяни теоретично можуть стикатися з інфекцією.

Проте у Московському патріархаті дотримуються іншої думки з цього приводу. Вірянам під час молебню на вулиці Соборній, який зібрав декілька тисяч людей, казали, що лікувати корона вірус краще зверненнями до Бога.

Нагадаємо, що наразі в Україні є лише один лабораторно підтверджений випадок захворювання корона вірусом. Загалом за весь період Центр лабораторних досліджень МОЗ отримав 40 зразків для перевірки на коронавірус, на стадії дослідження ще перебувають чотири зразки.

Олеся Рудницька

11 березня, 2020