На Вінниччині шукають експонати та благодійників для створення музею народних ремесел та стародавнього побуту Поділля

Новини Вінниці / На Вінниччині шукають експонати та благодійників для створення музею народних ремесел та стародавнього побуту Поділля

У селі Печера Вінницької області Центр ремесел «Дунстан» створює музей народних ремесел та стародавнього побуту Поділля. Експозиція музею буде представлена в українській сільській хаті початку 20-го століття. Тому організатори шукають експонати та благодійників, які допоможуть втілити усі задумки.

Автори ідеї наголошують, що майбутні відвідувачі музею зможуть побачити експозицію, що розкриватиме різні аспекти життя мешканців Поділля ХІХ-ХХ століття. Серед експонатів – різноманітні інструменти та предмети народного побуту, які характеризують такі види діяльності як ткацтво, швацтво, хліборобство, землеробство, тваринництво, кулінарія, чоботарство, теслярство, гончарство та багато іншого.

Народні ремесла є невід’ємною частиною культури та побуту традиційного українського суспільства. Тому створення музею народних ремесел та стародавнього побуту Поділля має величезне значення для відновлення та збереження культурної пам'яті нації, як однієї з основних передумов існування народу.

«Для створення музею ми вже підібрали старовинну хату, яку плануємо реставрувати. Першими експонатами стануть 100-річна ніжна ступа, жорнова, діжки-довбанки та інструменти з народних ремесел, які, наразі, знаходяться у нашому центрі у селі Стадниця. Родзинкою музею буде справжня старовинна українська піч з лежанкою», - зазначив Сергій Десяк, засновник Центру ремесел «Дунстан».

Музей буде вирізнятися своєю інтерактивністю. Адже, експонати можна не лише подивитися, але і спробувати попрацювати інструментами які за сто років не втратили свого призначення.

Відвідування музею буде включено до культурно-пізнавального маршруту дивовижними селами Печера та Сокілець.

«Наразі, громадська організація «Немирівська спілка творчих ініціатив» у співпраці із Центром ремесел «Дунстан» працює над створенням культурно-пізнавального маршруту «Дивовижні села Печера та Сокілець. В глибину віків», який охопить щонайменше 12 локацій з об’єктами культурної спадщини різних історичних епох. Ми впевненні в тому що музей народних ремесел та стародавнього побуту у селі Печера стане цікавою та інтерактивною локацією цього маршруту особливо для шкільних груп», - прокоментувала ініціативу створення музею Ірина Кононова, голова ГО «Немирівська спілка творчих ініціатив».

Центр ремесел «Дунстан» з 2019 року реалізує проєкти із збереження та популяризації культурної спадщини та є організатором щорічного фестивалю ремесел, що регулярно займає високі рейтинги у переліку найкращих туристичних локацій не лише Вінниччини, але й України. З діяльністю центру можна ознайомитися на сайті - www.dunstan.org.ua

Що шукають для музею? Абсолютно все, що пов'язано із народними ремеслами та побутом мешканців Поділля ХІХ-ХХ століття. Організатори вдячні кожному, хто допоможе з експонатами та реставрацією приміщень для нашого музею.

З приводу співпраці та допомоги щодо створення музею просимо звертатися за тел. +380681710701 (Ірина Кононова)

Олеся Рудницька

21 червня, 2022