На Вінниччині селяни власними силами створили музей

Новини Вінниці / На Вінниччині селяни власними силами створили музей

В селі Кузьминці, що в Гайсинському районі Вінницької області, облаштували місцевий музей побуту. Рецептом створення туристичного об‘єкту поділився експерт з регіонального розвитку, Вінницький ВП ЦРМС Юрій Войціцький.

У селі Кузьминці, що в Гайсинському районі Вінницької області, облаштували місцевий музей. На урочисте відкриття запросили місцевий хор та «ідейних» натхненників з Вінниці.

Експерт з регіонального розвитку Юрій Войціцький розповів про це на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

«Що потрібно для того, щоб створити привабливий Музей Села без залучення зовнішніх коштів? Рецепт має в.о. кузьминецького старости Людмила Щаслива:

-знайти пусту стару хату в центрі села і домовитись про передачу її для суспільно-громадських потреб.

- започаткувати збір експонатів.
- залучити волонтерів до прибирання, ремонту і відтворення побуту подолян у XIX-XX ст.
- організувати відкриття з місцевими хоровими колективами і мешканцями.
-забезпечити сталість функціонування музею», - йдеться в його дописі.

Пан Юрій зазначає, що в цьому рецепті «ніби все просто, але на практиці це вдається мало кому».

Зазначимо, що допис зібрав чимало переглядів та схвальних відгуків, дописувачі зазначають, що такі музеї варто створити чи не в кожному селі.

Напевне, наявність музею треба внести до туристичної карти області, а мешканцям налагодити співпрацю з власниками «зелених садиб» в Гайсинському районі, які б пропонували своїм гостям таку локацію.

Безумовно, крім ініціативи самих селян важливою була і участь Юрія Войціцького, який допомагав при облаштуванні музею не лише як ідейний натхненник, але і як звичайний робітник. Зокрема, вкопував «журавля» - один з важливих атрибутів сільського побуту, який мав і практичне призначення - допомагав господаркам діставати воду з криниці.

 

Новини Вінниці / На Вінниччині селяни власними силами створили музей Новини Вінниці / На Вінниччині селяни власними силами створили музей Новини Вінниці / На Вінниччині селяни власними силами створили музей Новини Вінниці / На Вінниччині селяни власними силами створили музей Новини Вінниці / На Вінниччині селяни власними силами створили музей Новини Вінниці / На Вінниччині селяни власними силами створили музей
Марина Карабай

27 липня, 2020