На Вінниччині селяни створили новий епос про солдата Івана Злобіна

Новини Вінниці / На Вінниччині селяни створили новий епос про солдата Івана Злобіна

В селі на Вінниччині учасниці фольклорного ансамблю «Джерело» написали пісню. Фактично жінки створили новітню думу, в якій розповідається про трагічну історію загибелі солдата, при визволенні Вінниччини від німецько-фашистських загарбників.

В селі на Вінниччині вокалістки фольклорного ансамблю «Джерело» продовжують традиції народних музик. Жінки написали пісню, а фактично новітню думу, в якій розповідається про історію загибелі солдата під час боїв за визволенні Вінниччини від німецько-фашистських окупантів.

Пісню учасниці фольклорного ансамблю «Джерело» виконали на відкритті оновленого пам‘ятника солдату у селі Лозова, що на Вінниччині.

В тексті докладно розповідається про обставини смерті військового. 

«В марті 1944 року убили солдата на краю села», - такими строками розпочинається пісня.

Далі мова йде про те, що батько, який вочевидь воював разом із сином, прикопав тіло і прибіг до села з проханням поховати юнака. В хаті, до якої зайшов чоловік була старенька бабуся, вона принесла вбитого до хати, вдягнула вишиту сорочку і виконала волю чоловіка.

Далі в пісня йдеться про те, що в 1974 році хлопця перепоховали до братської могили, але пам‘ять про воїна в селі залишилась. Насамкінець лозівчанки просять вибачення у покійного:

 «Що ми твоїх рідних не могли знайти».

Зазначимо, що ім‘я солдата Іван Злобін. Можливо цей народний епос зробить диво – і знайдуться рідні, які вршеті решт знайдуть могилу близької їм людини.

Зазначимо, що народний аматорський фольклорний ансамбль  «Джерело» Лозівського СБК Чернівецького району було створено ще в 1980 році.

Марина Карабай

22 жовтня, 2020