На Вінниччині селяни готові штрафувати та публічно карати земляків, аби тільки не платити

Новини Вінниці / На Вінниччині селяни готові штрафувати та публічно карати земляків, аби тільки не платити

Біля одного із сіл Вінницької області ліквідували стихійне сміттєзвалище. Виявилось, що в посадку викидають сміття кілька навколишніх сіл, тож розчищати місцину довелося працівникам комунального підприємства Жданівської ОТГ. З звалища в мережі розгорілись дебати.

Біля одного із сіл Вінницької області ліквідували стихійне сміттєзвалище. Виявилось, що в посадку викидають сміття кілька навколишніх сіл, тож розчищати місцину довелося працівникам комунального підприємства Жданівської ОТГ, що на Вінниччині. Через сміттзвалище в мережі розгорілись дебати. Оптимісти вважають, що виправити ситуацію можуть публічні покарання «екологічних» порушників, песимісти говорять, що тільки молодь може змінити звичку підкидати сміття в город до сусіда.

Директор комунального підприємства Віктор Мартинюк дає свій «рецепт» чистого довкілля. На сторінці спільноти Жданівська ОТГ у FB він пише:

«Працівниками КП "Війтівецький господар" було ліквідовано стихійне сміттєзвалище в селі Ольгине. Люди схаменіться, що ви робите? На території Жданівської ОТГ стоять 18 сміттєвих майданчиків, викидайте своє сміття туди, а не в посадку. Залиште своім дітям на майбутнє чисте довкілля!».

Віталій Мартинюк також повідомляє, що «в смітті понаходили документи людей, які живуть і в Жданівці, і в Терешполі, і в Куманівцях (навколишні села)».

Допис комунальника викликає чимало емоцій дописувачів спільноти. Селяни, пропонують публічно карати «екологічних» порушників.

«Якщо є документи з прізвищами необхідно завантажити сміття в ковш та завезти за адресою і викинути перед воротами, інакше не дійде», - зазначає Софія Дзівінська.

Штрафи по 10 тисяч гривень та фото на «дошку ганьби» пропонує мешканець Жданівської ОТГ Анатолій Левицький. Його підтрмують інші.

«Я за штрафи, а то набридло кожен рік з города викидати мішками памперси, скло, різні відходи, коли це вже скінчиться?!» - впевнений Гнат Яцюк.

Та песимісти, вважають, що ні штрафи, і «дошка ганьби» не зупинить селян тож можна розраховувати лише на час та виховання.

«Нажаль ще довго потрібно привчати не смітити, хоча б молоде покоління ставилось так, і знало - це наше село, це наша вулиця, це наше подвір'я», - пише мешканка громади Людмила Пюро.

Крапку в дискусії ставить все ж таки керівник комунального підприємства. Він повідомляє:

«Контейнери завтра будуть стояти, а вас ми запрошуємо прийти в сільську раду і підписати договір на вивіз сміття і сплатити кошти».

Марина Карабай

17 січня, 2020