На Вінниччині СБУ викрила прокремлівських агітаторів: «працювали» в «Однокласниках» на окупантів

Новини Вінниці / На Вінниччині СБУ викрила прокремлівських агітаторів: «працювали» в «Однокласниках» на окупантів

Служба безпеки нейтралізувала розгалужену мережу ворожих агітаторів. Зловмисники виправдовували російську збройну агресію, закликали до захоплення державної влади та розпалювали міжконфесійну ненависть. У ході слідчо-оперативних дій у чотирьох регіонах України вісьмом фігурантам повідомлено про підозру у злочинах проти нашої держави. Зокрема й на Вінниччині.

Як повідомляють у пресслужбі СБУ, у Вінницькій області заблоковано підривну діяльність чотирьох інтернет-агітаторів, серед яких – колишні вчитель школи та медпрацівник.

«У забороненій соцмережі «Однокласники» вони закликали до насильницького захоплення державної влади та зміни меж кордонів України», - йдеться у повідомленні.

Під час обшуків за місцями перебування фігурантів виявлено мобільні телефони і комп’ютери, які використовували для розповсюдження деструктивного контенту.

Тривають розслідування у межах кримінальних проваджень, розпочатих за кількома статтями Кримінального кодексу України:

  • ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками);
  • ст. 109 (публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади, а також розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій);
  • ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);
  • ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Як зазначає пресслужба Вінницької обласної прокуратури, усім чотирьом жителям Вінниці повідомлено про підозру у поширенні матеріалів, у яких містяться виправдовування, визнання правомірною збройної агресії російської федерації проти України, розпочатої у 2014 році, а також глорифікації осіб, які здійснювали цю агресію (ст. 436-2 КК України). Крім того, одній особі зі згаданих також інкримінується розповсюдження матеріалів з публічними закликами до захоплення державної влади (ст. 109 КК України) та ще одній – розповсюдження матеріалів з публічними закликами до зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України (ст. 110 КК України)

Так, слідством встановлено, що подружжя з Вінниці понад десяток років є активними користувачами російської соціальної мережі «Одноклассники», де вони активно спілкувалися із росіянами. Після 24.02.2022 на своїх сторінках пара почала поширювати російську пропаганду про звільнення України від нацистів, про «гоніння» московського патріархату, фейкові матеріали про кадирівців-«миротворців», лідерів так званих л/днр та про очікування «русских мальчиков с победой».

Ще одна вінничанка, крім поширення подібних матеріалів в інтернет-просторі, також публічно закликала до захоплення державної влади на чолі з чинним президентом України, в тому числі у насильницький спосіб.

Інший підозрюваний, окрім глорифікації загарбників, поширював публічні заклики про приєднання до Польщі частини українських територій, тобто – про зміну державного кордону України.

Поширювані матеріали пройшли відповідну експертизу, за висновком якої їх визнано протиправними.

Новини Вінниці / На Вінниччині СБУ викрила прокремлівських агітаторів: «працювали» в «Однокласниках» на окупантівНовини Вінниці / На Вінниччині СБУ викрила прокремлівських агітаторів: «працювали» в «Однокласниках» на окупантівНовини Вінниці / На Вінниччині СБУ викрила прокремлівських агітаторів: «працювали» в «Однокласниках» на окупантівНовини Вінниці / На Вінниччині СБУ викрила прокремлівських агітаторів: «працювали» в «Однокласниках» на окупантів