На Вінниччині розширюють сферу по утилізації сміття. В Козятинському районі запрацював сміттєсортувальний комплекс (ВІДЕО)

Новини Вінниці / На Вінниччині розширюють сферу по утилізації сміття. В Козятинському районі запрацював сміттєсортувальний комплекс (ВІДЕО)

Під час планової робочої поїздки до Козятинського району голова облдержадміністрації Владислав Скальський ознайомився з роботою нового сміттєсортувального комплексу, розташованого на території Пляхівської сільської ради.

Під час планової робочої поїздки до Козятинського району голова Вінницької облдержадміністрації Владислав Скальський ознайомився з роботою нового сміттєсортувального комплексу, розташованого на території Пляхівської сільської ради. Фактично це поруч з Козятином, кілка кілометрів від райцентру.

Як стало відомо із сюжету ТРК ВІТА та офіційного сайту Вінницкої ОДА, на реалізацію проекту було виділено 14 млн. грн, а безпосередньо будівництво розпочалось у 2017 році. Робота комплексу передбачає комбіноване сортування (ручне та механізоване) з виділенням відходів чорних та кольорових металів, склотари, пластмаси, дерева та паперу.

«Даний сміттєсортувальний комплекс має максимальну потужність – 40 тис тонн сміття на рік, тож він повністю відповідає потребам Козятинського району. Якщо говорити про комплексний підхід на рівні області, то наразі ми працюємо над розробкою Регіонального плану управління відходами з урахуванням того, що в Україні діє відповідний закон. Відтак, впровадження цього плану є нашим обов’язком. Ми відійдемо від сотень зареєстрованих сміттєзвалищ на території Вінницької області. Таким чином, залишиться кілька десятків, де буде організовано сортування на декілька фракцій - пластик, скло, метал, картон та папір. Зроблено це для того, аби мати економічний ефект від цієї роботи, захоронювати якомога менше відходів та робити це цивілізованим способом», - зазначив голова ОДА.

На сьогодні у Козятині встановлено більше 150 контейнерів, а також відповідні майданчики для збору сміття. У перспективі розглядається питання щодо можливостей переробки вторсировини.

Сортуватиметься ТПВ переважно з території Козятина, а також з прилеглих до міста сіл. Відповідно до рішення виконкому Козятинської міськради №340 від 08.10.2019 року, комунальному підприємству «Чисте місто» наданий дозвіл на виготовлення проєктно-кошторисної документації для нового будівництва металевого ангару з метою складування відсортованих відходів. Несортовані відходи захоронюватимуться на полігоні.

Ірина Заіковата

12 листопада, 2019