На Вінниччині розшукують родичів солдата, який загинув в одній із найкровопролитніших військових битв Другої світової

Новини Вінниці / На Вінниччині розшукують родичів солдата, який загинув в одній із найкровопролитніших військових битв Другої світової

На Вінниччині розшукують родичів солдата Другої світової війни, його останки було знайдено нещодавно на території Російської Федерації під містом Ржев, в боях за яких кілька мільйонів осіб.

На Вінниччині розшукують родичів солдата Другої світової війни, останки якого було знайдено нещодавно на території Російської Федерації під містом Ржев, в боях за яких приймало участь кілька мільйонів осіб.

Про це повідомляє Чернівецька зоря через Facebook.

Запит прислали на Чернівецьку районну раду. Якщо у вас є якась інформація, то відгукніться, будь ласка.

«Просимо відгукнутись родичів, знайомих, хто влодіє хоч якоюсь інформацією про бійця Радянської армії, чернівчанина Веретко (можливо Веретько) Івана Миколайовича (або Федоровича), 1921 р.н., що загинув у 1941 році, останки якого нещодавно знайдені під Ржевом», - йдеться в інформації.

У виданні зазначають, що запит прийшов на Чернівецьку районну раду, тож інформація офіційна.

Історики зазначають, що втрати радянських військ у боях під Ржевом склали за оцінками понад 2 мільйонів осіб, удвічі перевищивши втрати у Сталінградській битві.  У лісах під Ржевом загинула 29-та армія. Саме місто було перетворене на місячний пейзаж. Від 40 000 населення міста залишилося всього 248 осіб. Після запеклої 15-місячної битви Ржев, так і не був узятий — коли ситуація на південному фланзі боїв вже не дозволяла тримати плацдарм, німці відійшли.

Про цю кровопрлитну битву в радянській історії намагались не загдувати, адже вона була "колосальним провалом" радянського генералітету. До речі, 4 серпня 1943 року Сталін провів у Ржеві одну з небагатьох своїх ночей на фронті. Синій будинок, де розмістився генералісимус, став музеєм. Про це розповідає Figaro.

Ржевські ліси і болота ще не віддали всіх полеглих. На цій території були поховані 110 000 солдатів, з котрих вдалося встановити особу лише 70 000. Втрати Вермахту склали не менше 400 000 чоловік. В 2002 році на околиці міста було відкрито німецьке кладовище, воно межує з меморіалом радянських солдатів (його теж побудували в 2002 році).

На фото - бої під Ржевом

Марина Карабай

18 листопада, 2020