На Вінниччині розшукали «канонічні» хати, оздоблені відповідно до українських традицій

Новини Вінниці / На Вінниччині розшукали «канонічні» хати, оздоблені відповідно до українських традицій

На Вінниччині етнографи кілька старовинних хат, яскраво оздоблених візерунками. Світлини розмальованих будиночків в селі Дорошівка та Буша, що на Вінниччині вражають яскравістю кольорів та  візерунків, які уже стали канонічними.

На Вінниччині етнографи знайшли кілька старовинних хат, яскраво оздоблених візерунками. Світлини розмальованих будиночків в селах Дорошівка та Буша, що на Вінниччині, вражають яскравістю кольорів та орнаментів, які уже стали канонічними.

Зазначимо, що українська хата споконвіку справляла враження своєю красою. Німецький географ Йоган Георг Коля, перебуваючи в Україні 1838 р., писав:

«Українці живуть в охайних, завше підтримуваних у чистоті хатах, які начебто усміхаються до тебе. Господині не задовольняються тим, що кожної суботи миють їх, як це роблять голландці, але ще й раз на два тижні білять житло. Від того хати в Україні виглядають вельми чепурними, немов етнографи розшукали би свіжовибілене полотно».

Щодо розпису української хати, то дослідники вважають, що своїм корінням він сягає часів трипільської культури. Про це свідчать археологічні знахідки, зокрема, зображення на стінах сови, барвінку, гілок з квітами, букетів.

В деяких районах розмальовували вхідні двері. Малюнок був своєрідним генеалогічним деревом: гілка з листям барвінку символізувала жінок у родині, а гілка з зірками — чоловіків. Коли в родині народжувалась дитина — домальовували гілку, а коли помирав якийсь член родини — малювали хрестик. Та у своїх дослідженнях писав етнограф, краєзнавець Архип Данилюк.

Новини Вінниці / На Вінниччині розшукали «канонічні» хати, оздоблені відповідно до українських традиційНовини Вінниці / На Вінниччині розшукали «канонічні» хати, оздоблені відповідно до українських традиційНовини Вінниці / На Вінниччині розшукали «канонічні» хати, оздоблені відповідно до українських традиційНовини Вінниці / На Вінниччині розшукали «канонічні» хати, оздоблені відповідно до українських традиційНовини Вінниці / На Вінниччині розшукали «канонічні» хати, оздоблені відповідно до українських традиційНовини Вінниці / На Вінниччині розшукали «канонічні» хати, оздоблені відповідно до українських традицій
Марина Карабай

30 березня, 2020