На Вінниччині розпочнуть масову вакцинацію диких тварин від сказу: приманки скидатимуть з літака

Новини Вінниці / На Вінниччині розпочнуть масову вакцинацію диких тварин від сказу: приманки скидатимуть з літака

У жовтні на Вінниччині розпочнуть планову пероральну імунізацію м’ясоїдних тварин проти сказу. Принади розкидатимуть із повітря за допомогою літаків АН-2. Про це повідомили під час засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Вінницькій ОДА.

У жовтні на Вінниччині розпочнуть планову пероральну імунізацію м’ясоїдних тварин проти сказу. Принади розкидатимуть із повітря за допомогою літаків Ан-2. Про це повідомили під час засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Вінницькій ОДА.

Загалом буде розповсюджено 427 тисяч 220 доз приманок у вигляді брикетів. Вони є цілком безпечними. Збудник сказу у вакцині є, але він ослаблений, тобто захворіти на сказ від контакту з брикетом і вакциною неможливо. Фахівці закликають не панікувати, коли бачитимуть літаки та не брати брикети з вакциною в руки та не переносити з місця.

«Вакцина безпечна, але брати брикети в  руки не варто. Якщо людина візьме в руки приманку, потім обов’язково повинна добре вимити руки, щоб не заразитись кишковими чи іншими побутовими  інфекціями. Захворіти ж на сказ, взявши приманку, неможливо. Літаки, які розкидатимуть брикети-приманки з вакциною, оснащені системами GPS і системами реєстрації скидання вакцини для підтвердження, що ці засоби повітряного транспорту слідують заздалегідь встановленим лініям і документування того, що на даній лінії було викладено заплановану кількість доз», - зазначив начальник Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Григорій Сидорук.

За словами посадовця, таку вакцинацію потрібно проводити не менш як 5 років поспіль, тільки таким чином країнам Євросоюзу вдалось подолати захворюваність на сказ на своїх територіях.

Цьогоріч були виділені кошти на придбання вакцини і послуг по проведені імунізації у дикій природі у 19 областях України, в тому числі у Вінницькій області. На сьогодні в окремих регіонах вже завершили вакцинацію. Скільки триватимуть роботи на Вінниччині, залежатиме від погодних умов.

До речі, за словами Григорія Сидорука, у 2015 році в області було виявлено 156 голів тварин хворих на сказ, в 2016 році – 165, в 2017 році – 201, за поточний період 2018 року – 138. Найбільший відсоток становлять лиси.

«Проаналізувавши результати епізоотичних розслідувань випадків сказу у 100 відсотків продуктивних і у 50 відсотках домашніх тварин, зараження відбулося при контактуванні із лисами, що підтверджує факт: лисиця червона є основним вірусоносієм та розповсюджувачем сказу серед тварин», - підкреслив Григорій Сидорук.

 

Саша Григоровська

24 вересня, 2018