На Вінниччині розпочався «пташеняткопад»

Новини Вінниці / На Вінниччині розпочався «пташеняткопад»

На Вінниччині розпочався період, коли молоді пташенята вчаться літати і добувати їжу. Чи можна допомагати пташатам та чим це може для них закінчитись?

На Вінниччині розпочався період, коли молоді пташенята вчаться літати і добувати їжу. Чи можна допомагати пташатам та чим це може для них закінчитись?

Як повідомили у Вінницькому обласному управлінні лісового та мисливського господарства, зараз у лісах активно проявляється період так званого «птахопаду». У цей час пернаті здійснюють перші спроби польотів. За незнанням і маючи беззаперечно добрі наміри, люди часто підбирають «злетків» та забирають додому.

Однак, фахівці радять не брати до рук пташенят, бо їх насправді не залишили і не загубили. Відлучення їх від гнізда – нормальний процес у пернатих. Батьки підлітка обов’язково знаходяться поряд.

Іноді ці невдалі польоти, що чергуються із падіннями і поверненнями до гнізда, тривають близько тижня. І тільки пройшовши такий суворий «навчальний період», пташеня впевнено може злетіти в небо і покинути батьківське гніздо.

Лісівники розповіли історію, коли вінничанка натрапила на пташеня сови вухатої (на фото). Не побачивши поруч дорослих сов, забрала маля додому. І далі розпочалося: люди не знали, чим вигодувати совеня у неволі, як облаштувати йому «хатку» тощо. За рекомендацією лісівників совеня віднесли на старе місце і спостерігали за ним. Історія завершилася щасливо – пташа потрапило у свою родину. Хоча такі хепі енди з пернатими – рідкість.

Якщо ви знайшли пташеня, зверніться до фахівців і волонтерів, які допоможуть.

Ірина Заіковата

18 червня, 2020