На Вінниччині розкрито схему для перетину чоловіками кордону під виглядом волонтерів благодійного фонду

Новини Вінниці / На Вінниччині розкрито схему для перетину чоловіками кордону під виглядом волонтерів благодійного фонду

Силовики на Вінниччині розкрили чергову схему заробітку на «вивезенні» чоловіків за кордон. Діяла вона завдяки благодійному фонду. За 3 тисячі доларів бажаючим виготовлялися «документи, що дозволяло безперешкодно залишати країну та потрапити до ЄС. Нібито реалізовував схему 21-річний житель міста Бар.

Інформацію щодо розкриття схеми подають УСБУ та ГУНП у Вінницькій області.

Зазначається, що протиправну діяльність організував 21-річний місцевий мешканець. Він діяв «під прикриттям» одного із вінницьких благодійних фондів.

Вартість своїх послуг фігурант оцінив у 3000 доларів для однією особи. За ці гроші він обіцяв виготовити «документи», які б надавали змогу потенційному призовнику безперешкодно перетинати державний кордон.

У поліції вказують, що затримали підозрюваного 11 липня після отримання 3600 доларів від чоловіка для перетину державного кордону під виглядом волонтера благодійного фонду та ухилення від військового призову.

Правоохоронцями проведено ряд обшуків, зокрема у приміщеннях військових комісаріатів та одного із благодійних фондів, особи яких можуть бути причетними до вчинення злочину.

Затриманому повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України) та за ч. 3 ст. 369-2 (Зловживання впливом) КК України. За такі злочини зловмиснику загрожує позбавлення волі на строк до дев'яти років з конфіскацією майна. Вирішується питання про обрання міри запобіжного заходу.

Тривають слідчі дії по встановленню інших осіб, причетних до протиправної діяльності.

Викриття злочинної схеми проводили оперативники СБУ у Вінницькій області спільно із слідчими Національної поліції під процесуальним керівництвом Вінницької спеціалізованою прокуратури у військовій та оборонній сфері Центрального регіону.

Макс Мельник

12 липня, 2022