На Вінниччині розкрито масштабну схему експорту до Росії продовольства та уникнення від митних платежів

Новини Вінниці / На Вінниччині розкрито масштабну схему експорту до Росії продовольства та уникнення від митних платежів

У податкової міліції ГУ ДФС у Вінницькій області заявляють про те, що зібрано достатньо доказів щодо існування в регіоні «центру мінімізації митних платежів». Протягом нього у 2017-18 роки через підконтрольні місцеві, білоруські та молдовські фірми було проведено експортних операцій на 104 млн. грн. Схема орієнтувалася на експорт подільських овочів та фруктів до Росії та приховування валютної виручки.

У податкової міліції ГУ ДФС у Вінницькій області заявляють про те, що зібрано достатньо доказів щодо існування в регіоні «центру мінімізації митних платежів». Протягом 2017-18 роки через підконтрольні місцеві, білоруські та молдовські фірми було проведено експортних операцій на 104 млн. грн. Схема орієнтувалася на експорт подільських овочів та фруктів до Росії та приховування валютної виручки.

Як зазначають у прес-службі ДФС України, фігуранти створили низку підконтрольних компаній-експортерів та підприємств-нерезидентів, зареєстрованих на території Білорусі та Молдови. Замовниками, або «клієнтами» виступали діючі підприємства агросектору, фермерські господарства та підприємці-неплатники ПДВ.   

Їх цікавила реалізація вирощеної продукції без відображення в обліку та ухилення від сплати податків. Організатори схеми мінімізації за грошову винагороду оформлювали експорт товарів від імені підконтрольних підприємств на адресу інших підконтрольних фірм за кордоном. При цьому виготовлялись підроблені експортні контракти, інвойси, інші товаро-супровідні документи, в яких відображались неправдиві відомості щодо ціни, кількісного та якісного складу експортованих товарів.

Зважаючи на перепони у торгівлі між Україною та Російською Федерацією, місцеві підприємства, які працювали у «схемі», на папері експортували до Білорусі та Молдови, проходили митне оформлення, а далі потрапляли на російський ринок вже від імені білоруських та молдовських фірм.   

Кошти, отримані від реалізації продукції, передавалися «клієнтам» готівкою та не відображалися останніми в бухгалтерському і податковому обліку, що давало їм змогу ухилятися від сплати податків та митних платежів. Загальний обсяг експортних операцій, проведених через підприємства, які входили до «центру мінімізації митних платежів», протягом 2017–2018 років склав 104 млн. гривень.

Податківцями на підставі ухвал суду проведено чотири обшуки в автомобілі, офісному, житловому та нежитловому приміщеннях, які належать організаторам «схеми». Вилучено печатки та відтиски печаток підконтрольних компаній-нерезидентів, печатки підконтрольних ФОП, бухгалтерські документи та документи зовнішньо-економічної діяльності та решта документації, а також банківські картки, комп’ютерну техніку тощо. Накладено арешт на банківські рахунки підконтрольних фірм.

Кримінальне провадження розслідується за ч. 1 ст. 205 КК України. Група осіб, причетних до «схеми», встановлена. Про те, що комусь повідомлено про підозру, наразі податківці не заявляють.