На Вінниччині реорганізували дві лікарні: що буде з персоналом та пацієнтами

Новини Вінниці / На Вінниччині реорганізували дві лікарні: що буде з персоналом та пацієнтами

Рішення про реорганізацію двох медичних закладів ухвалили депутати Вінницької облради на черговій сесії, що відбулась 29 січня. За поданням профільного департаменту ОДА, реорганізовано Козятинську обласну туберкульозну лікарню та Вінницьку психіатричну лікарню №2.

Рішення про реорганізацію двох медичних закладів ухвалили депутати Вінницької облради на черговій сесії, що відбулась 29 січня. За поданням профільного департаменту ОДА, реорганізовано Козятинську обласну туберкульозну лікарню та Вінницьку психіатричну лікарню №2.

Як повідомляють у пресслужбі облради, за реорганізацію Козятинської обласної туберкульозної лікарні проголосував 71 депутат. Лікарня відтепер буде структурним підрозділом обласного спеціалізованого територіального медичного об’єднання "Фтизіатрія".

Нині заклад у селі Сестринівка надає паліативні послуги хворим на туберкульоз. Тут розгорнуто 30 ліжок, однак станом на 1 січня 2021там  перебувало лише 11 пацієнтів. Працівників - у три з половиною рази більше - 39 і 26,5% штату - немедичний персонал.

На цей рік заклад не уклав договорів із НСЗУ про надання допомоги за програмою медичних гарантій. Тож на утримання цієї лікарні з обласного бюджету мали витратити 6,4 млн грн.

Після реорганізації пацієнтів із козятинської лікарні переведуть у вінницький протитуберкульозний диспансер "Фтизіатрія", де вони зможуть отримати медичні послуги належного рівня. Усім співробітникам лікарні будуть запропоновані робочі місця в Козятинській ЦРЛ та амбулаторіях загальної практики сімейної медицини сусідніх населених пунктів.

За рішення про реорганізацію Вінницької обласної психіатричної лікарні №2 проголосувало 57 депутатів. Заклад приєднають до обласної психоневрологічної лікарні ім. Ющенка. Однак фактично заклад залишиться у нинішньому приміщенні, пацієнтів переводити не будуть. Також будуть збережені усі робочі місця для медиків.

За інформацією директорки Департаменту охорони здоров`я та реабілітації Вінницької ОДА Ольги Задорожної, тут утримуються психічнохворі, до яких, за рішенням суду, застосовано примусові заходи медичного характеру з суворим, посиленим та звичайним наглядом. Однак для утримання хворих, яким за рішенням суду встановлено суворий нагляд, а це пацієнти з дуже важкою патологією, які вчинили кримінальні злочини, психлікарня №2 не має належних умов. Для того, щоб створити такі умови, потрібно витратити 40 млн грн.

"Взяти 40 мільйонів з галузі охорони здоров’я, яка недофінансована на 177 мільйонів - це абсурд", - наголосила Ольга Задорожна.

За її словами, нині в закладі перебуває 111 пацієнтів, 89 з яких - жителі Вінницької області, 17 - з Чернівецької області та семеро - з Черкаської. Утримання пацієнтів з інших областей лягло на плечі бюджету Вінниччини, хоча у Дніпрі є спеціалізована лікарня для таких хворих з усіма умовами їх утримання та державним фінансуванням. Річне утримання одного такого пацієнта обходиться у 263 тис. грн.

"Чернівецька область уклала з нами угоду, але не виконала своїх зобов’язань. За рахунок бюджету Вінницької області ми витратили 3,5 млн грн. Ми ці кошти взяли з кишені наших обласних закладів. На утримання семи пацієнтів із Черкаської області, з якою ми взагалі не уклали договорів, витрачається понад 1 млн грн. Ми віддали іншим областям 4,5 млн грн, і це в минулому році, коли ми жили в "ковіді", коли у нас не було коштів, ми їх шукали і стягували з наших медзакладів", - пояснила на сесії О.Задорожна.

Вона також акцентувала на тому, що після реорганізації медперсонал психіатричної лікарні №2 звільняти не будуть. Пацієнти з Вінниччини теж надалі отримуватимуть необхідне лікування:

"Ми залишаємо загальний та посилений режим - для таких хворих створені умови, адже це спецзаклад. Повністю буде збережений весь медичний персонал, там працює 11 лікарів", - розповіла О.Задорожна.