На Вінниччині прижились плямисті олені: в лісгоспі знову чекають на поповнення

Новини Вінниці / На Вінниччині прижились плямисті олені: в лісгоспі знову чекають на поповнення

Два роки тому назад до Вінницького лісгоспу завезли оленя плямистого, нині популяція значно збільшилась, з‘явилось молоде покоління тварин, які народились та виросли у вол‘єрі в умовах напіввільного утримання. Олені відмінно себе почувають в цьому лісництві Вінницької області. Самиці готуються до народження малюків, а  молоді самці «скидать»  роги.

Два роки тому до Вінницького лісгоспу завезли оленя плямистого, нині популяція значно збільшилась, з‘явилось молоде покоління тварин, які народились та виросли у вол‘єрі в умовах напіввільного утримання. Олені відмінно себе почувають в цьому лісництві Вінницької області. Самиці готуються до народження малюків, а молоді самці «скидають»  роги.

Про це повідомляє пресслужба обласного управління лісового та мисливського господарства.

У «Вінницькому лісгоспі», знаходиться вольєр для напіввільного утримання диких тварин площею 163 га на території Вороновицького та Шендерівського лісництв.

«Вольєр розділили на дві частини, у одній мешкають дикі свині, а в іншій оленів. У 2018 році сюди завезли 10 самок, які привели того ж року молодняк. Дещо пізніше до них приєднався господар , перший у гаремі дорослий самець. Працівники вольєру саме через такий нерівномірний статевий розподіл дали оленю кличку Султан». – повідомляють лісівники.

На сьогодні кількість оленів у вольєрі зросла до 27, з них приблизно 5-7 самців.

Єгер лісництва Віталій Антонюк розповідає про те, що відбувається у вол‘єрі і чим нині живуть оленячі родини:

«Кінець весни–початок літа - це час, коли олениці приводять потомство. У теплу пору року у ці тварини найкрасивіші: яскраве хутро і найчіткішими стають плямки, що дали назву видові. Взимку ж цятки майже зникають.

А от у самців оленя плямистого зараз особливий період – щорічне оновлення атрибуту краси і мужності у їхньому племені – рогів. Починають скидати олені роги на другому році життя, обчухуючи ними дерева. А через два місяці видно уже молоді роги, які встигають відрости до шлюбного періоду тварин. Адже у період гону олені влаштовують справжні турнірні бої за серце дами чи кількох дам. А ще саме за кількістю відростків на рогах можна визначити вік тварини. Цього року вінницькі олені плямисті лише почали скидати роги».

Новини Вінниці / На Вінниччині прижились плямисті олені: в лісгоспі знову чекають на поповненняНовини Вінниці / На Вінниччині прижились плямисті олені: в лісгоспі знову чекають на поповненняНовини Вінниці / На Вінниччині прижились плямисті олені: в лісгоспі знову чекають на поповнення
Марина Карабай

8 травня, 2020