На Вінниччині при костелі відкрили музей мучеників ХХ сторіччя

Новини Вінниці / На Вінниччині при костелі відкрили музей мучеників ХХ сторіччя

У Тиврові відкрився перший на Вінниччині Меморіал мучеників за віру. Музейні експозиції розташовані у костелі святого Архангела Михайла. Вони зайняли приміщення нульового поверху.

У Тиврові відкрився перший на Вінниччині Меморіал мучеників за віру. Музейні експозиції розташовані у костелі святого Архангела Михайла. Вони зайняли приміщення нульового поверху.

Парафіяни називають зібрання експонатів у райцентрі «музеєм мучеників ХХ сторіччя». Як зазначає газета «День», у храмі представлена колекція фотографій, архівних документів, листів, відео і аудіо-записів. Найціннішими експонатами вважаються особисті речі людей, яких називають мучениками за віру через те, що вони постраждали у часи атеїзму та переслідувані віруючих.

Потрапити до Меморіалу можна у будь-який день безкоштовно. Звісно, є скринька для пожертв. Ініціатори створення експозиції планують розповідати відвідувачам про людей, які були вбиті чи зазнали тортур або переслідувань через віру.

«Меморіал створений на пожертви небайдужих людей. Ідейним натхненником є отець Павло Вишковський, а координувало роботу Згромадження Місіонерів Облатів Марії Непорочної», – розповідає настоятель  монастиря та парафії Святого Михаїла Архангела отець Віталій Подолян.

За його словами, головною метою створення Меморіалу вони вважали збереження пам’ять про мучеників за віру у ХХ сторіччі, а також тих, хто несправедливо страждає через війну на Донбасі нині.

«Адже в історії України є події і люди, про котрих ми не можемо забути. Передусім через те, що вони не піддалися злу, котре завжди є нищівним, а особливо, коли полягає на насильстві людини над другою людиною і системи над суспільством», - зазначає священик.

Експозицію Меморіалу складають 14 локацій. У цьому є певний символізм. Вони ототожнюються у 14 стояннями Хресної Дороги. Кожна локація відтворює певну сторінку із життя мучеників за віру. В одній із кімнат, як приклад, зібрано синтетичний образ комуністичної реальності. Там є навіть кайдани, виписки з Кримінального кодексу та виступи представників комуністичного режиму.

Можуть відвідувачі ознайомитися з тим, яким був інтер’єр будинку віруючої людини, а також антирелігійна пропаганда у тодішній школі. Кілька «стоянь» розповідають про діяння отців, які зазнали переслідувань у ті часи, коли перебували у концтаборах або загинули. Є і локація під назвою «Келія смерті». Вона імітує в’язницю і кімнати для тортур. На виході з Меморіалу розташована експозиція «Життя після смерті». Її доповнює табличка із символічним написом: «Ми вистояли».

«Це сучасна Хресна Дорога Ісуса і його мучеників з України, яка показує життєвий шлях українських вірян доби комунізму: від родинного дому, школи й роботи – і до вивезення в концтабори й жорстокої мученицької смерті», – пояснює отець Богдан Савицький.

Також експозиція розповідає про історію Церкви в Україні в період тоталітаризму. Експонати збирали з усієї країни, але левову частку надали з фондів Місіонерів Облатів Марії Непорочної, також долучалися священики інших парафій.

Створення такого осередку у Тиврові – унікальне надбання для вірян. І автори ідеї роздумують над тим, аби організовувати у приміщенні Меморіалу наукові конференції, заходи для молоді та екскурсії для школярів.

Фото Володимира Гірі, Facebook