На Вінниччині проведуть фестиваль ремесел «Дунстан -2020»

Новини Вінниці / На Вінниччині проведуть фестиваль ремесел «Дунстан -2020»

Вже вдруге фестиваль ремесел "Дунстан" пройде в селі Стадниця під Вінницею 19-20 вересня. Однак, цього року він охопить усю Україну і навіть вийде по за її межи. У заході візьмуть участь майстри майже всіх напрямків народної творчості, артисти і музиканти, а також знавці тонкощів історичних боїв із різних регіонів нашої країни.

Вже вдруге фестиваль ремесел "Дунстан" пройде в селі Стадниця під Вінницею 19-20 вересня. Однак, цього року він охопить усю Україну і навіть вийде по за її межі. У заході візьмуть участь майстри майже всіх напрямків народної творчості, артисти і музиканти, а також знавці тонкощів історичних боїв із різних регіонів нашої країни.

Завдяки он-лайн формату Фестивалю (трансляція в Youtube) до участі в ньому зможуть безкоштовно приєднатися близько 100 тисяч людей. Проект отримав вагому підтримку від Українського культурного фонду, і за оцінкою його експертів входить у ТОП-10 кращих регіональних фестивалів України.

Реєстрація на сайті Фестивалю за посиланням https://dunstan.org.ua/dunstan-crafts-festival/ надасть можливість он-лайн учасникам не тільки спостерігати за подіями дводенного свята, а й прийняти участь у мастер-класах та інтерактивнівній авторські грі "Ремесла України". На сайті "Дунстана" вони можуть заздалегідь придбати ремісничі набори та змайструвати середньовічні вироби в ході он-лайн трансляцій фестивалю вдома у родинному колі.

Та щоб зробити свято для дітей і дорослих  ще більш доступним і цікавим, оргкомітет Фестивалю знайшов можливість вийти за рамки Інтернету і запросити на територію Центру ремесел "Дунстан" у Стадниці обмежену кількість гостей. 

За умов послаблення карантину, відвідати дводенне свято "Дунстан-2020" зможуть майже 1000 осіб із дотриманням усіх запобіжних правил безпеки.  

Тож саме у вінничан з'явиться можливість стати учасником реального захоплюючого дійства, де атрибутика середньовічної Англії поєднана з старовинними українськими традиціями. Тут кожен зможе відвідати Парк середньовічних розваг і позмагатися у різноманітних іграх та квестах, своїми руками створити щось красиве і корисне під керівництвом талановитих майстрів (16 майстер-класів!), освоїти навички стародавньої кулінарії та скуштувати смачні страви. Також на гостей чекає цікава екскурсія до Музею середньовічного британського містечка Гластобері (Древній Авалон), який розташований просто неба.

Відвідувачі фестивалю "Дунстан" зможуть не тільки подивитися, як знімається кіно, але і покрасуватися в кадрах он-лайн трансляцій і знятих відео! Тож всім нам доцільно проявити фантазію, щоб одягнутися буцімто у середньовічному стилі – сукні зі шлейфами, накидки з ременями, шоломи, краги та інше вітаються. Ну майже як у "Грі престолів" або хоча б трохи схоже. Українські наші костюми теж будуть на фестивалі ремесел вельми до речі. Особливо, якщо знайдеться для них щось зі "скринь прабабусь".

Одна з почесних гостей фестивалю – вінничанка Ольга Грабовська, переможниця міжнародного чемпіонату з історичного фехтування «Битва Націй 2019». Разом із своїми друзями з вінницького клубу історичної реконструкції "Аркона" вона візьме участь у видовищному шоу з середньовічного бою та бойових майстер-класах. До речі, ентузіасти з "Аркони" – неодноразові гості заходів Центру ремесел "Дунстан" та учасники торішнього фестивалю.

Як розповіла Ольга, дуже часто діти і дорослі, побачивши зблизька середньовічні бої і спробувавши свої сили в бойових майстер-класах виявляють таку цікавість до історичної реконструкції, що стають їхніми "братами і сестрами". Адже клуб "Аркона" завжди намагається підтримувати вінницькі фестивалі та прагне до того, щоб рух історичної реконструкції ставав більш популярнішим.

Петро Тесновський – соратник по духу Ольги Грабовської з Маріуполя  – також виявив велику цікавість до вінницького фестивалю ремесел "Дунстан". Петро – керівник проекту історичної реконструкції "Перехрестя епох", що займається стародавньою історією Приазов'я. Він теж був на першому фестивалі "Дунстан", йому сподобалося, і в цьому році він приїде знову.

На фестивалі ремесел "Дунстан" Тесновський проводитиме майстер-класи з виготовлення виробів зі шкірою, де кожен учасник зможе зробити собі плетений браслет. Такі "древні" прикраси дуже актуальні і добре вписуються в стилістику сучасного одягу. А ще Петро привезе на фестиваль автентичний намет вікінгів, який зробив власними руками без жодного цвяха, покаже майстер-класи зі степової кухні та метання кованих цвяхів. Цвяхи, до речі, збираються кувати тут же на фестивалі.

Фестиваль планує прийняти не більше 300-500 осіб на день, аби запобігти великим скупченням людей. Тому квитки на захід краще купувати заздалегідь. Тим більш, що перевага в розподілі квитків буде віддаватися груповим заявкам від 10 осіб і більше.

Ознайомитися із програмою Фестивалю ремесел "Дунстан", замовити квитки та зареєструватися на участь можна за посиланням - https://dunstan.org.ua/dunstan-crafts-festival/