На Вінниччині протягом п’яти років спостерігають поширення шакала. Хижаки мігрували з півдня через клімат

Новини Вінниці / На Вінниччині протягом п’яти років спостерігають поширення шакала. Хижаки мігрували з півдня через клімат

Через глобальне потепління, малосніжні зими протягом щонайменше 5 років на Вінниччині спостерігають шакалів. Кліматичні умови дозволяють південному чужакові не лише освоювати, а й чудово почуватися на нових територіях.

Як повідомляють Лісові Інформаційні Системи, непритаманний центру України вид з родини псових вперше зафісували на Вінниччині у 2018 році. Він мігрував басейнами річок Південний Буг і Дністер.

Шакал ховається біля водойм та очеретів, здаля схожий на собаку чи лисицю та відзначається неабиякою кмітливістю. Тоді виявлення звіря стало справжньою сенсацією і мало не фантастикою, адже це був перший випадок появи шакала у лісах Центральної України на пам’яті сучасних мисливствознавців. Після того практично щороку на Вінниччині зустрічали цього азійського хижака. Приміром, за 2020 р. добули аж 10 шакалів! Звір дещо крупніший за лисицю або менший за вовка – у середньому має вагу 12-14 кілограмів.

Оскільки шакали не адаптовані до глибокого снігу через короткі лапи, тому на Вінниччині у пошуках поживи вони знаходять плазунів, птахів та їхні яйця, гризунів, зайців, малих копитних. Хижак не гребує падаллю, нападає на ослаблених крупніших хижаків.

Вважається, що в Україні ареал поширення шакала зосереджений на півдні (Миколаївська, Одеська, Херсонська області), проте, схоже, мапи слід актуалізувати.