На Вінниччині продовжується боротьба двох лікарень за статус "опорних": шаргородці планують подати в ЄСПЛ, а барчани звернутися до президента з "великим серцем"

Новини Вінниці / На Вінниччині продовжується боротьба двох лікарень за статус "опорних": шаргородці планують подати в ЄСПЛ, а барчани звернутися до президента з "великим серцем"

Сьогодні у Вінниці громадські активісти мітингували за «перегляд»  кількості опорних лікарень в області. До обласної ради на мітинг приїхали представники Шаргордського та Барського районів.

Сьогодні у Вінниці громадські активісти мітингували за «перегляд» кількості опорних лікарень в області. До обласної ради на мітинг приїхали представники Шаргордського та Барського районів.

Зазначимо, що якщо шаргородці, разом з іншими громадськими активістами та запрошеними під час сесії були на балконі, то барчанам дали «зелену» вулицю і вони пройшли до сесійної зали. Хтось завбачливо забезпечив активістів відповіднии перепустками.

«Владо, збережи лікарню!», «Шаргородцська ЦРЛ відповідає вимогам опорних закладів!!!», «Ні закриттю Шаргородської ЦРЛ» і «Владо, збережіть Барську лікарню у повному складі!». Такі заклики привезли "медичні" активісти до Вінниці.

За створення опорної лікарні у Шаргороді виступив депутат Вінницької обласної ради Вадим Соляник. Він, зокрема, наголосив на тому, що вважає недоцільним концентрацію опорних лікарень на кордоні з Молдовою, а саме в Могилів-Подільському та Ямполі.

«Що ми там молдован збираємось лікувати?», - поставив риторичне запитання обранець.

Він також зауважив, що у разі агресії зі сторони Придністров‘я, яке є своєрідним російським «плацдармом», ці опорні лікарні можуть бути втрачені, тож населення залишиться без медчних послуг. Депутат наголосив, що потрібно скликати госпітальну раду і ще раз переглянути список опорних лікарень.

На захист шаргородців також виступила член НСЖУ Інна Фрідкіна, яка сказала, що сподівається на «мирне» вирішення питання. У протилежному випадку "пригрозила" зверненням до Європейського суду з прав людини. Журналістка зазначила, що відповідні консультації з цього приводу вже проводяться і компетентні люди «запевнили, що вони мають всі шанси виграти цей суд».

Якщо шаргородці апелювали до ЄСПЛ, то барчани обрали іншу тактику. Вони вирішили заручитися підтримкою народної депутатки Ірини Борзової та звернутися до президента Зеленського.

«Ми хочемо подякувати Ірині Борзовій, як нашій депутатці, яка завжди з нами, та звернутися до президента Володимира Зеленського. Володимире Олександровичу, ви людина з великим серцем, підтримайте нас», - зазначила у своєму виступі представниця Барського району.

Ситуацію з опорними лікарнями прокоментувала директорка департаменту охорони здоров‘я Людмила Грабович. Вона, зокрема, зазначила, що лікарні переходять на «пакети», тобто укладають угоди з НСЗУ на фінансування того чи іншого пакету послуг..

«Шаргород подав заявку на 11 пакетів, 4 з них вже отримали підтримку (тобто фінансування), 7 знаходяться на розгляді. Барська лікарня не подала заявки ні на один пакет», - зазначила Людмила Грабович.

Тож чи добиватимуться ці лікарні подальшого перегляду свого статусу, чи почтнуть працювати на тих умовах, які запропоновано урядом, дізнаємось згодом... 

Зазначимо, що Національна служба здоров‘я України НСЗУ приймає від лікарень пропозиції на укладення договорів про медичне обслуговування населення до 18:00 години 28 лютого. Після закінчення цього строку пропозиції розглядатись не будуть.

Щодо готовності інших медичних закладів до підписання угод з НСЗУ, то з ними ознайомитись можна тут

Нагадаємо, що на Вінниччині опорними визначено десть лікарень. 

 

 

 

Марина Карабай

21 лютого, 2020