На Вінниччині правоохоронцям разом з медиками доручили проводити «санітарний огляд» автівок, але не пояснили як

Новини Вінниці / На Вінниччині правоохоронцям разом з медиками доручили проводити «санітарний огляд» автівок, але не пояснили як

Протокольним рішення на засідання обласної комісії ТЕБ та НС від 21.03.2020 року було прийнято цілий перелік новацій. Голова правління «Асоціації ОСББ Вінничични» Ельвіра Мрясова у Facebook «розклала на молекули» документ, цілком аргументовано вказавши на незрозумілі речі. А санітарний огляд» правоохоронцями став, мабуть, найбільш суперечливим рішенням обласної влади. Голова Вінницької ОДА Владислав Скальський змушений був пояснювати, що слід розуміти під цією «новацією».

Протокольним рішення на засідання обласної комісії ТЕБ та НС від 21.03.2020 року було прийнято цілий перелік новацій. Голова правління «Асоціації ОСББ Вінничични» Ельвіра Мрясова у Facebook «розклала на молекули» документ, цілком аргументовано вказавши на незрозумілі речі. А «санітарний огляд» правоохоронцями став, мабуть, найбільш суперечливим рішенням обласної влади. Голова Вінницької ОДА Владислав Скальський змушений був пояснювати, що слід розуміти під цією «новацією».

«Воно то начебто і потрібно, начебто і карантин, начебто і переживають наші керманичі про людей, але якось дивно виходить, що ні люди, ні відповідальні поліцейські не розуміють, як то деякі пункти мають виконуватись та яким чином це зможе запобігти занесенню та поширенню на територію Вінницької області COVID-19», - зазначила Е.Мрясова.

Вона навела цілий перелік «незрозумілостей» протокольного рішення, підписаного першим заступником губернатора Здітовецьким.   

А потім поставила питання відносно того, як розуміти те, що написано в документі?

Оскільки одним з найнагальніших питань можна вважати «санітарний огляд», то в умовах карантину, про цю норму в очільника області В.Скальського журналісти запитали через профільний департамент.

«Під час брифінгу Владислав Скальський також поінформував, що наразі команда Вінниччини працює над тим, щоб створити перелік пунктів пропуску, на яких буде посилений режим карантинних заходів у першу чергу, - зазначається на сайті ОДА 23 березня. - Крім цього, обласною комісією з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій прийнято рішення про додаткове посилення карантинних заходів на усій території області.

Щодо санітарних оглядів на пунктах пропуску, Владисалав Скальський наголосив, що по всій території держави оголошено карантин.

«У статті 30 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» йдеться про повноваження місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування в умовах карантину. Тож у рамках чинного законодавства ми залишаємо за собою право підвищувати рівень контролю задля того, щоб працювати на випередження», - зауважив голова облдержадміністрації.

Він також повідомив, що на Вінниччині посилюється охорона публічної безпеки та порядку шляхом встановлення контрольно-пропускних пунктів на в’їздах та виїздах з населених пунктів області із залученням працівників Національної поліції України, Національної гвардії України та ДСНС, а також фахівців медичних установ із наданням права та можливості проводити санітарні огляди речей, багажу та транспортних засобів. Крім цього, проводиться безконтактне вимірювання температури тіла усіх осіб, які їдуть у транспортному засобі.

«Усі ці заходи є вкрай важливими з огляду на останні новини. На жаль, не усі усвідомлюють серйозність ситуації та свою відповідальність в цьому випадку. Для мене, як для очільника області, питання №1 – це безпека і здоров'я людей. Наголошую на тому, що я готовий і надалі запроваджувати більш жорсткі заходи, які дозволять нам ефективно контролювати ситуацію в межах області», - підкреслив Владислав Скальський.

За його словами, з Києва наразі очікують поставку тестів на коронавірус.

Таким чином, на дорозі медпрацівникам дозволили проводити «санітарний огляд» автівок. Гаразд. Але як? У ресторанах та дитячих закладах, згідно з методикою, відбирають проби, які досліджують на наявність стафілококу та кишкової полички. Що шукатимуть на речах? Віруси?.. Знову ж таки як, коли експрестестів немає навіть для медиків зі швидкої допомоги. Можливо, медики вимагатимуть водіїв мити автівки від бруду? Автомийки відкрили.    

Олег Верлан

23 березня, 2020